Fototentoonstelling Town Country

Conform het landelijk beleid inzake het coronavirus (COVID 19) is het Van Eesteren Museum tijdelijk gesloten.

De fototentoonstelling Town Country, die in het museum hangt tot en met 22 maart, is daardoor eerder gesloten dan gepland en helaas niet meer te bezoeken in het paviljoen. Van buiten het paviljoen is de tentoonstelling echter nog steeds tot en met 22 maart te bewonderen. De grote ramen van het van Eesteren Paviljoen geven het gebouw een open uitstraling én bieden goed zicht op een groot deel van de tentoonstelling.

De fototentoonstelling Town Country is een fotografische wandeling die meevoert naar alle uithoeken van de wereld en toch alleen binnen de grenzen van Amsterdam Nieuw-West is gefotografeerd. Met een zekere lichtheid komen onderwerpen als heimwee, verdeeldheid, verbinding en veiligheid aan de orde.

In de winter van 2018 begon Karlijn van Diepen aan het werk Town Country. De foto’s van Van Diepen leiden je subtiel om de tuin….. je vermoedt dat er op vele plaatsen ter wereld gefotografeerd is maar niets is minder waar. De fotografische dwaling voert je mee naar alle uithoeken van de wereld, maar is toch echt alleen binnen de grenzen van Amsterdam Nieuw-West gefotografeerd. Door het maken van wandelingen, een praatje en een foto probeert Van Diepen erachter te komen hoe het is om in dit stadsdeel te leven. Zij fotografeerde bewoners en ontelbare pleinen, bomen, en plekken in Amsterdam Nieuw-West, en vroeg ook bewoners of zij elkaar wilden vastleggen met een wegwerp camera. Al deze foto’s nodigen de kijker uit zelf een idee te vormen van Nieuw-West; een plek die zich niet in één beeld laat vangen en waar meerdere werkelijkheden naast elkaar bestaan.

Geïntrigeerd door de diversiteit, het slechte imago en de gaande veranderingen in het stadsdeel begon Van Diepen haar wandelingen door Nieuw-West. Ze onderzocht het gebied volgens haar eigen regels. Hoewel zij, volgens haar methode, alleen binnen de grenzen van het stadsdeel fotografeerde,zijn haar beelden even internationaal als Nederlands.

Via praatjes en foto’s leerde Van Diepen de bewoners en Nieuw-West kennen. Ze liet zich leiden door nieuwsgierigheid en toevalligheden en werd geïnspireerd door wat er op haar pad kwam. Een wapperend gordijn, een hand van een serveerster in de lunchroom of een papiertje dat uit iemands zak op de grond is gevallen. De vele bewoners die zij ontmoette heeft ze geportretteerd en beschreven in korte teksten die zijn opgenomen in een krant. Met een zekere lichtheid komen onderwerpen als heimwee, verdeeldheid, verbinding en veiligheid aan de orde. De krant kent een andere ordening van de foto’s dan de tentoonstelling. Zo zie je goed de constante dialoog die de beelden met elkaar aan gaan, vrij voor interpretatie. In de tentoonstelling ‘wandel’ je met Van Diepen mee door de vele verschillende wijken. Die zijn zichtbaar op prachtig vormgegeven banieren van maar liefst 10 meter lang. Town Country is van 6 februari tot en met 22 maart 2020 te zien in het Van Eesteren Museum.

Let op: Conform het landelijk beleid inzake het coronavirus (COVID 19) is het Van Eesteren Museum met ingang van 13 maart gesloten t/m 1 juni gesloten. Meer informatie vind je hier.

Karlijn van Diepen
Karlijn van Diepen heeft ruime ervaring als regisseur van uiteenlopende televisieprogramma’s. Voor organisaties als Unicef en Thumbs up Africa reisde zij naar landen als Sierra Leone, Nepal, Tanzania en de Verenigde Staten om hier te filmen en verslag te doen. Als televisiemaker werkte zij voor diverse omroepen in Nederland bij programma’s als Puberruil (KRO), Vrouw en Paard (VARA), De Social Club (BNN), en Stinkend Beroemd en Dakloos (KRO). In 2018 voltooide zij naast haar studie Journalistiek, een tweede bachelor in Fotografie aan de Fotoacademie in Amsterdam.

Datum: 6 februari tot en met 22 maart 2020
Let op: conform het landelijk beleid inzake het coronavirus (COVID 19) is het Van Eesteren Museum gesloten t/m 06 april 2020.
Te bezoeken tijdens openingstijden van het museum: elke do t/m zo, 12.00 – 17.00 uur
Locatie: Van Eesteren Museum, Noordzijde 31, Amsterdam
Tickets: Gratis te bezoeken met toegangsticket tot het museum

Meer informatie
Website Karlijn van Diepen
Instagram

Uitgelicht