Fotowedstrijd en expositie ‘Werk in West’

 

Categorie ‘hedendaags foto’s’

Eerste prijs
Broodje Berrak (foto’s nr. 51 en 52)
‘De positieve, altijd gezellige heren van Broodje Berrak waar de Turkse (en andere) pizza’s top zijn, de friet lekker en de kapsalon jammie’. Johan Huizingalaan; 14 augustus 2014.
Foto’s: Janna Koops

Tweede prijs
Herprofilering van de Rotonde aan de Oostoever; 24 maart 2010 (foto nr. 20).
Foto: Wim Migchelsen

Categorie ‘oude zwart-wit foto’s’

Eerste prijs
Serie Werken bij het Gemeentevervoerbedrijf na de Tweede Wereldoorlog (foto’s nr. 2, 3 en 4)
– Nassauplein, eindpunt buslijn L naar Sloterdijk en Bos en Lommer
– Bemanning tramlijn 2, eindpunt Hoofddorpplein
– In de ‘schafttijd’, nachtbussen in garage West, Jan Tooropstraat
Foto’s: Dhr. Kaagman

Tweede prijs
Serie Oude beroepen (foto’s nr. 23 en 24)
– Werk aan trambovenleiding
– Stratenmaker met drilboor in tramrails
Foto’s: Hans Solkamans

Publieksprijs

De eerste prijs gaat met 5 stemmen naar:
Muziekpedagoge Oksana Konstantinova aan de Tretjakovlaan (foto nr. 9)
Foto: Marian Olijkan

De tweede prijs gaat met vier stemmen naar:
Belly paint. Osdorp; juli 2014. Monique Lily maakt een buikschildering (foto nr. 14)
Foto: Jessica Scholtes

Eervolle vermelding (gedeelde derde plaats):
Renovatie flats Louis Couperusstraat, zomer 2014. Verwijdering van het oude balkonhek (Let op, de bouwvakker zekert zich met een dikke kabel aan… de waslijn!) (foto nr. 10)
Foto: Theo van Gorp

Heemtuinbeheerder William Frohn aan het einde van de dag (foto nr. 37)
Foto: Wouter van der Wulp

Jury & juryrapport
De jury bestond uit: Anna Ietswaart, beeldredacteur en vrijwilliger bij het Van Eesteren Museum en de drijvende kracht achter de expositie. Michel Boesveld, architectuur- en portretfotograaf; en Noortje Schmit, kunsthistorica, fotografe en woonachtig op de grens van het nieuwe West. Hun geoefend oog kwam snel tot een shortlist van kanshebbers, daarna lagen de meningen uiteen en werd er gediscussieerd over het feit of een prijs ook aan een serie of reeks foto’s kon worden toegekend. Veel deelnemers hebben namelijk twee of meer foto’s ingezonden. De jury heeft uiteindelijk besloten de oude zwartwit-foto’s en de hedendaagse kleurenbeelden als aparte categorie te beschouwen en heeft in beide categorieën een eerste en een tweede prijs toegekend. Ook aan series.

Lees het volledige juryrapport hier:
Juryrapport Fotowedstrijd ‘Werk in West’

Bekijk alle inzendingen op: www.fotoalbum.dds.nl/vem.

Broodje Berrak wint fotowedstrijd ‘Werk in West’
Vrijdag 22 augustus was de spanning te snijden in het Van Eesteren Museum. Inzenders en andere geïntresseerden bekeken en luisterden hoe de vakjury de ruim 50 foto’s met het thema ‘Werk in West’ hadden beoordeeld. De jury merkte op dat werk anno 2014 deels nog gelijk, maar deels ook anders is dan 60 jaar geleden. Indrukwekkende bouw-, weg- en waterwerkzaamheden worden nog altijd graag gefotografeerd en ingezonden. Maar ook het beschilderen van lichamen, steltlopen of andere creatieve uitingen werden als werk gezien, op de gevoelige plaat gezet en ingezonden.

De winnaars
Met een mooi voorwoord van amateurfotograaf én lid bestuurscommissie Nieuw-West Ronald Mauer werden de prijzen uitgereikt. In de categorie ‘Hedendaagse foto’s’ ging de eerste prijs naar Janna Koops met ‘Broodje Berrak’. De jury waardeerde vooral de positiviteit, spontaniteit en dynamiek in de foto. De tweede prijs in deze categorie ging naar Wim Migchelsen met ‘Herprofilering van de Rotonde aan de Oostoever,’ fraai en bijzonder vanwege de compositie. In de tweede categorie ‘Oude zwart-witfoto’s’ werden de inzendingen van de heer L.G. Kaagman tot winnaar uitgeroepen. Zijn reeks foto’s geeft een inkijk in het werken op de bus en de tram in de jaren vijftig en zestig. Uniek en bijzonder beeldmateriaal omdat in die tijd niet iedereen een camera had. De tweede prijs ging naar Hans Solkamans. Zijn foto’s met mannen in overall, hard aan het werk, zijn iconisch voor de aanleg van de tuinsteden en de wederopbouw van Nederland. Tenslotte had Marian Olijkan met haar foto ‘Muziekpedagoge Oksana Konstantinova aan de Tretjakovlaan‘ in de categorie ‘Publieksprijs’ de eerste prijs geschoten.

Tentoonstelling
Het Van Eesteren Museum zet het komende jaar met een manifestatie ‘Werk in West’ op de agenda. De gelijknamige fotowedstrijd en zomertentoonstelling, die loopt van 3 juli tot en met 5 oktober 2014, geeft alvast een voorproefje. Het museum wil met deze expositie(s), met excursies, lezingen en discussies een beeld schetsen van het ontstaan en de ontwikkeling van de werkgebieden en de werkgelegenheid in Amsterdam Nieuw-West en de nabije omgeving. Die zijn namelijk voortdurend aan verandering onderhevig.

Scheiden van wonen en werken
Toen Cornelis van Eesteren in 1934 een Algemeen Uitbreidingsplan voor Amsterdam ontwierp, de basis voor de latere Westelijke Tuinsteden, woonden veel Amsterdammers nog onder de rook van fabrieksschoorstenen. Ook de haven lag nog gewoon in de oostelijke binnenstad. In Van Eesterens visie op de stad werden wonen en werken gescheiden. De moderne stad was hygiënisch en gezond, dus de industrie lag er op fietsafstand van de woonwijken. In de woonwijken zelf was ruimte voor schone kleinschalige bedrijven en voor buurtwinkeltjes. De haven werd verplaatst naar het westen.

Veel startende ondernemers
Na de oorlog zou Nederland zich ontwikkelen tot een verzorgingsstaat en een diensteneconomie. In de jaren zestig en zeventig verrezen grote ziekenhuizen en andere instellingen, zoals IBM, buiten de Ringweg A10-West. Sinds de jaren negentig telt Nieuw-West veel startende ondernemers en ZZP’ers, inmiddels maken zij meer dan 65% van de bedrijven uit. Rond 2000 vestigden grote bedrijven als Mexx, Brunel en Price Waterhouse Coopers zich op nieuwe bedrijventerreinen en kwamen er enkele grote hotels.

Verandering van werk en beroepen
Werk was in de jaren dertig misschien nog zwart-wit in te delen in ‘handen’- of ‘hoofdarbeid’. Dat is allang niet meer zo… Die verandering van werk en beroepen in Nieuw-West brengt het Van Eesteren Museum graag met jouw hulp in beeld.

……………………………………………………………………

Uitnodiging prijsuitreiking
We nodigen je van harte uit om aanstaande vrijdag 22 augustus aanwezig te zijn bij de prijsuitreiking van de fotowedstrijd ‘Werk in West.’ De jury boog zich tijdens de vakantieweken over meer dan 50 inzendingen en maakt de winnaars graag onder het genot van een drankje vanaf 16:00 uur bekend. Ook reiken we met plezier de publieksprijs uit. De voorzitter van de jury Anna Ietswaart licht het juryrapport toe en reikt samen met bestuurscommissie Nieuw-West lid Ronald Mauer de prijzen uit aan de winnende deelnemers.

Welke vind jij het mooiste?
Alle inzendingen van de Fotowedstrijd Werk in West staan nu in een fotoalbum online: www.fotoalbum.dds.nl/vem
Inzenden kan niet meer. Tot 21 augustus kon je jouw stem geven aan je favoriete foto. Stuur een e-mail met daarin je naam en het jpeg.nr van de foto die wat jou betreft de publieksprijs verdient, naar: fototentoonstelling@vaneesterenmuseum.nl

Broodje Berrak wint fotowedstrijd 'Werk in West'. Uit: de Westerpost van 27 augustus 2014.

Broodje Berrak wint fotowedstrijd ‘Werk in West’. Uit: de Westerpost van 27 augustus 2014.

Uitgelicht