Ga mee op wandeltocht door de Brettenzone

Meta Slider Pro ‹ Van Eesteren Museum — WordPressMeta Slider Pro ‹ Van Eesteren Museum — WordPressMeta Slider Pro ‹ Van Eesteren Museum — WordPressMeta Slider Pro ‹ Van Eesteren Museum — WordPressMeta Slider Pro ‹ Van Eesteren Museum — WordPress

Ga mee struinen door de stadswildernis de Brettenzone. Deze zondagmiddag vertelt landschapsarchitect Pieter Boekschooten onderweg alles over dit bijzondere groengebied tussen de Amsterdamse Haarlemmerpoort en Halfweg. Als ontwerper van stukjes Brettenzone kent hij de paden en bijzonderheden als geen ander. De wandeling voert je mee door het ruige riet en langs verscholen waterpartijen.

Tussen de Haarlemmertrekvaart en de Verlegde Rijnlandse Hoogwaterkering bevindt zich de Brettenzone, gepland als groene buffer tussen Amsterdam-(Nieuw-)West en het Westelijk Havengebied. In het Algemeen Uitbreidingsplan (AUP) uit 1935 waren hier volkstuinen, sportparken, parkstroken en infrastructuur gepland. De geplande noordelijke verlegging van de Haarlemmerweg en de spoorlijn ging echter grotendeels niet door. De geplande recreatieve strook is slechts uiterst beperkt gerealiseerd. Ook daarna werden voor het gebied veel plannen gemaakt, maar op een paar heuvels, wat sloten en één laantje na die wel zijn gerealiseerd, bleef het daar bij.. Misschien een geluk bij een ongeluk? Vandaag de dag kenmerkt het gebied zich namelijk vooral als een unieke ruige stadswildernis. Beeldende kunstobjecten vormen nu de parels aan het Brettenpad dat als een snoer van Westerpark tot Spaarnwoude loopt. Een van de weinige geslaagde menselijke toevoegingen in het gebied waarin de natuur vrijwel alle menselijke pogingen heeft bedekt.

Praktisch: Zorg zelf voor gepast schoeisel en kleding, want we gaan struinen door de ruige stadswildernis!

Datum: zondag 20 september 2020
Vertrektijd: 13.30 uur
Startlocatie: café BRET, Orlyplein 76, 1043 DP Amsterdam. (Tegenover het NS station Sloterdijk)
Duur: circa 2,5 uur
Kosten: € 12,50 / € 10,00 (CJP/Student/Stadspas) / gratis (kinderen t/m 12 jaar)
Voertaal: Nederlands

Let op: de wandeling gaat in principe onder alle weersomstandigheden door. Zorg ervoor dat u zich voldoende voorbereid op de weersomstandigheden van die dag.

Toegankelijkheid: de wandeling gaat deels over (licht begroeide) struinpaden, waardoor de wandeling helaas zeer slecht tot niet toegankelijk is voor mensen met een lichamelijke beperking of met een kinderwagen. Lees meer over de toegankelijkheid van het museum op de pagina Toegankelijkheid.

Koop hier tickets voor de wandeling

Het Van Eesteren Museum is met ingang van 20 juni 2020 weer open voor bezoekers. Tickets kunnen alleen vooraf worden gereserveerd via de website. Voor al onze bezoekers gelden onze coronarichtlijnen en -maatregelen. Lees ze voorafgaand aan uw bezoek.

Uitgelicht