Do-it-yourself: ontdek de speelplaatsen van Aldo van Eyck

Sinds de oprichting van het Van Eesteren Museum zet het museum zich in voor erkenning van de waarde van de speelplaatsen en speeltoestellen van Aldo van Eyck, en voor de rol die hij heeft gespeeld in de uitvoering van het Algemeen Uitbreidingsplan (AUP). Een kroon op die inspanning was de plaatsing van een origineel klimtoestel van Van Eyck naast het Van Eesteren Paviljoen in 2018. In het kader van ons 10-jarige jubileum zetten wij Aldo van Eyck en vooral zijn werk hier graag weer eens in het zonnetje.

In de opzet van de nieuwe wijken en stadsdelen die na de Tweede Wereldoorlog verrezen, vormden aandacht en ruimte voor het (spelende) kind een belangrijke pijler. Met als gevolg dat een substantieel deel van de openbare ruimte is ingevuld met plekken waar kinderen vrij en veilig samen konden spelen. In 1947 riep de Dienst Publieke Werken daarvoor ─ wijselijk ─ de hulp in van architect en ontwerper Aldo van Eyck. Met de bijzondere chemie van zijn ontwerpkracht, didactische inzicht en sociale hart creëerde hij iconische speelplaatsen en -toestellen voor kinderen in heel Amsterdam. De bijdrage die Van Eyck heeft geleverd aan het realiseren van die speelplekken, in totaal zelfs meer dan 700 stuks, en de waarde daarvan kunnen niet worden overschat.

Lees hier het hele artikel over de speelplaatsen en speeltoestellen van Aldo van Eyck

Tentoonstelling We built this city on Rock and Roll - Foto Luuk KramerVerkoop Tussen Kunst & Vintage. Vrijwilliger Jennifer toont telefoon. Foto: Anna Ietswaart.