Directie en Bestuur

Directie

Anouk de Wit (directeur)
Anouk de Wit (1966) is architectuurhistorica en studeerde Kunstgeschiedenis en Archeologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Zij werkte voor diverse organisaties in de erfgoedsector, zoals monumentenzorg in Rotterdam en Zwolle (het Oversticht) en het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam. Vanaf de vroege jaren negentig werkte zij voor de Dienst Ruimtelijke Ordening (DRO) van Amsterdam aan onderzoek en publicaties waaronder Nieuw Sloten van Tuin tot Stad. Tussen 2001 en 2011 was zij vanuit DRO directeur van informatiecentrum De Zuiderkerk, het informatiecentrum voor ruimte, bouwen en wonen van de gemeente Amsterdam. Daar organiseerde zij manifestaties en tentoonstellingen waarin het ruimtelijk beleid en de openbare ruimte van de gemeente centraal stonden. Door haar toedoen konden bezoekers in de Zuiderkerk in de multimediale expositie AmsterdamWoont zien hoe Amsterdam bouwde en zich oriënteren op nieuwbouwprojecten en wonen. Het informatiecentrum was tijdens speciale manifestaties een ontmoetingsplek voor marktpartijen, politici, beleidsmedewerkers en architecten, uit binnen- en buitenland. Vanaf 2011 organiseerde Anouk de Wit naast tentoonstellingen ook gesprekken en ontmoetingen met professionals, burgers en cultuurtoeristen voor de 5e Internationale Architectuur Biënnale, Architectuurcentrum Amsterdam ARCAM en het Van Eesteren Museum. Sinds augustus 2013 is zij directeur van het Van Eesteren Museum in Amsterdam Nieuw-­West.

Bestuur

Birgitte de Maar (voorzitter)
Birgitte de Maar (1965) studeerde kunstgeschiedenis en archeologie aan de Universiteit van Amsterdam en specialiseerde zich in de architectuurgeschiedenis, waaronder het gedachtegoed van het CIAM en Van Eesteren. Na haar studie werkte ze circa 10 jaar als programmamaker bij Architectuurcentrum Amsterdam (ARCAM), en leidde daarna architectuurcentrum AORTA in Utrecht. Sinds 2002 is zij werkzaam bij woningstichting Rochdale in Amsterdam. In het begin als projectontwikkelaar in de stedelijke vernieuwing bij Rochdale Projectontwikkeling en daarna als directeur. Later als manager Vastgoed. Sinds 2015 is zij lid van de Raad van Bestuur van Rochdale. Zij richt zich daar onder meer op de portefeuilles vastgoed, dagelijks onderhoud en duurzaamheid. De uitdagingen van bewoners in naoorlogse wijken, en vooral die van bewoners van de sociale huurwoningen, kent zij goed. De kwesties die daarin actueel zijn in Nieuw-West – hoe zorgen we dat de bewoners wonen in een sterke buurt met goede woningen en goede voorzieningen? – zijn dagelijkse gespreksonderwerpen voor haar. Ze zoekt innovatieve oplossingen voor hedendaagse uitdagingen en kan ze als geen ander verbinden met de culturele waarden van de tuinsteden. Naast haar functie als lid van de Raad van Bestuur van Rochdale is Birgitte de Maar bestuurslid van het Platform voor Transformatie en Renovatie NRP en voorzitter van de adviescommissie van de Academie van Bouwkunst in Amsterdam.

Robert Kohsiek (penningmeester/secretaris)
Robert Kohsiek (1974) studeerde sociale geografie aan de Rijksuniversiteit Groningen, met nadruk op vastgoed en volkshuisvesting. Hij werkte voorheen onder meer bij DTZ Zadelhoff, MeesPierson en Woningcorporatie RWS in Goes en is sinds 2011 directeur/oprichter van projectontwikkelaar en woningbouworganisatie Wonam. Wonam kende zijn vliegende start in Nieuw-West en speelt in op de grote behoefte aan betaalbare huurwoningen in het middensegment door eigen woonprojecten te ontwikkelen en beheren in Amsterdam en Utrecht. Robert Kohsiek is geboren in Amsterdam. De ontwikkeling van de stad, de stedelijke vernieuwing van Nieuw-West en het gebrek aan regie erop gaan hem zeer aan het hart.

Nadia Abdelkaui (algemeen lid)
Nadia Abdelkaui (1992) studeerde Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. In haar werk richt zij zich op de moderne kunst vanaf 1850 tot heden. Ze heeft speciaal interesse in het interbellum waarin opvattingen over architectuur, vormgeving en beeldende kunst sterk met elkaar waren verweven. Als conservator in opleiding werkte zij bij het Centraal Museum mee aan de tentoonstelling Rietvelds Meesterwerk over het Rietveld Schröderhuis in Utrecht (2017). Als curator bij Museum Het Schip maakte zij de tentoonstelling Bruno Taut: De fantasie voorbij (2020–2021). In deze expositie verbond zij de kunstzinnige en de planologische ideeën van Bruno Taut aan het gedachtegoed van de Amsterdamse School. Sinds 2021 is Nadia Abdelkaui conservator Kunst in Groningen 1850–heden in het Groninger Museum. Als bestuurslid bij het Van Eesteren Museum denkt zij vanuit haar vakgebied mee over de toekomst van het museum op het gebied van tentoonstellingen en presentaties. Daarnaast is zij ook bestuurslid bij de Willy Miller Stichting en de Stichting Aletta Jacobs Noord-Nederland. Ze woont zowel in Groningen als in Amsterdam.

Virgill Olvira (algemeen lid)
Virgill Olvira (1975) studeerde commerciële economie aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Hij is oprichter van Mindset Media, een bureau voor branding, marketing en communicatie dat mediacampagnes ontwikkelt en uitvoert. Ook werkte hij onder meer voor Het Parool en AT5 in verschillende sales-, marketing- en communicatiefuncties waar hij verantwoordelijk was voor uiteenlopende mediacampagnes. Hij heeft veel kennis van innovaties op het gebied van marketing, communicatie en sales. Naast zijn inzet voor commerciële bedrijven heeft hij de afgelopen jaar meer oog voor maatschappelijke ontwikkelingen waarin hij het belangrijk vindt mensen en organisaties dichter bij elkaar te brengen. Zijn functie als bestuurslid bij het Van Eesteren Museum is een mooi vervolg hierop.

Michiel Rohlof (algemeen lid)
Michiel Rohlof (1980) studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leiden en specialiseerde zich in toegepaste kunst en interieurs, met onderzoek naar onder meer de stalen buismeubelen van W.H. Gispen en de meubelen van de Amsterdamse meubelfirma ’t Woonhuys. Na zijn studie werkte hij enige jaren als journalist en als adviseur voor strategisch communicatieadvies aan internationale bedrijven. Sinds 2017 is hij Hoofd Communicatie, Marketing, Expertise-ontwikkeling en Fondsenwerving bij BOEi, een non-profitorganisatie gericht op restauratie en herbestemming van cultureel erfgoed in Nederland. Bij BOEi gaat het zowel om het ontsluiten en doorgeven van verhalen als het behoud en de herbestemming van de gebouwen zelf. Michiel Rohlof woont in Nieuw-West in een gerestaureerde jaren 50 woning, naar ontwerp van architect Bernard Bijvoet.

  • Anouk de Wit, directeur Van Eesteren Museum - Foto Stephan Schillemans
    Directie Van Eesteren Museum - Anouk de Wit (directeur). Foto Stephan Schillemans