Museumwoning

Goed Wonen aan de Freek Oxstraat in Amsterdam
Midden in de Westelijke Tuinstad Slotermeer, aan de Freek Oxstraat, staat de museumwoning van het Van Eesteren Museum. De woning stamt uit 1952 en is in originele staat teruggebracht. Hier kunt u de modernistische principes van Stichting Goed Wonen en de sfeer van jaren 50 (her)beleven: multifunctionele en strakke meubelen, nieuwe hygiënische materialen, maar ook verwarmen met een kolenkachel, telefoneren met ‘een groot bakelieten geval’ en koken in een voor die tijd ultramoderne Bruynzeelkeuken. In de museumwoning ervaart u het nieuwe wonen na de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam en de richtlijnen van Stichting Goed Wonen.

Goed Wonen
In de jaren 50 van de vorige eeuw kwam een nieuwe beweging van wonen op gang, waarvan de principes werden vastgelegd bij de Stichting Goed Wonen. De bloemetjesgordijnen en de tapijten op tafel gingen de deur uit. Licht, lucht en ruimte kwamen ervoor in de plaats. Idealistische architecten, ontwerpers en fabrikanten streefden na de Tweede Wereldoorlog naar een woninginrichting waarin ieder gezinslid zich optimaal kon ontplooien. Bekende producenten uit die tijd, zoals Bruynzeel, Auping, Gispen, ‘T Spectrum, De Ploeg, Fris Edam en Gero, kregen het zogeheten Goed Wonen keurmerk. De stichting ging uit van de gedachte dat het maatschappelijk ideaal van een nieuwe samenleving te bereiken viel door middel van goede architectuur en goed ontwerp. Hoewel die overtuiging in de praktijk niet altijd werkte, heeft het gedachtegoed van Goed Wonen veel designklassiekers opgeleverd.

Aan de hand van verschillende van die klassiekers zijn in de woning de uitgangspunten van Stichting Goed Wonen te zien. Bijvoorbeeld aan de efficiënt uitgedachte plattegrond, de uitschuifbare snijplank, de functionele kastindeling, de pannen die ook als dekschaal konden dienen en de bank die is uit te klappen tot slaapbank.

Ontstaan museumwoning
De Van Eesteren Museumwoning in Slotermeer is geopend voor publiek toen de wijk in oktober 2012 precies 60 jaar bestond. Samen met woningcorporatie de Alliantie is de woning in originele staat teruggebracht. Het interieur – van Tomado-boekenrekken tot aan kleurrijke serviezen – werd geschonken door buurtbewoners en geïnteresseerden.

Bezoek de Van Eesteren Museumwoning
U kunt de woning op twee manieren bezoeken:
1. Onder begeleiding van een gids: iedere donderdag t/m zondag om 14.30 uur.
2. Zelfstandig met behulp van een audiotour (op aanvraag).

Boek hier tickets en lees alle informatie over het bezoek aan de museumwoning.

 


Meer lezen en luisteren over de museumwoning
Lees hier een beknopte geschiedenis van het ontstaan van de museumwoning.

⠂Wilt u meer weten over de ontstaansgeschiedenis van de woning? In het boekje Er is eens (C. Freriks, V. Koningsberger & A. de Wit, z.d., Van Eesteren Museum).  leest u ook over de betrokkenheid van veel partijen en over de buurtbewoners en andere geïnteresseerden die gezamenlijk de inrichting bijeen brachten. Er is eens is te koop in onze museumwinkel in het Van Eesteren Paviljoen.

⠂In het boek Goed Wonen. Geschiedenis van een keurmerk (N. de Vreeze (Red.), 2015) wordt de geschiedenis van het keurmerk Goed Wonen geschetst en wordt antwoord gegeven op de vraag wat de actuele betekenis is van de traditie van Goed Wonen. Die traditie werkt namelijk nog steeds door in de moderne wooncultuur. Goed Wonen. Geschiedenis van een keurmerk is te koop in onze museumwinkel in het Van Eesteren Paviljoen.

Lees hier over de modelwoning van Stichting Goed Wonen in het zogenoemde Blue Banddorp in Slotervaart. Stichting Goed Wonen had deze modelwoning aan de Anthony Spatzierhof 9 ingericht om te laten zien wat ze bedoelde met goede smaak. Het interieur van de compleet ingerichte woning was ontworpen door binnenhuisarchitect Coen de Vries.

Luister hier naar de reportage over Goed Wonen van Tjitske Mussche voor het VPRO Radio 1-programma Nooit meer slapen. Hierin vertelt onze voormalige bestuursvoorzitter Noud de Vreeze levendig over de vernieuwing van het wonen in de jaren 50 en de invloed van de Stichting Goed Wonen.

Object van de Maand
Iedere maand wijzen wij een van de collectiestukken uit de museumwoning aan als Object van de Maand en nemen we het nader onder de loep. We gaan in op de geschiedenis, de ontwerpkracht en de actualiteit en relevantie ervan.
Bekijk hier alle Objecten van de Maand.

Schenken van objecten
Heeft u een mooi meubelstuk of een leuk voorwerp uit de jaren 50 en wilt u het schenken aan het Van Eesteren Museum? Graag! Regelmatig kunnen wij schenkingen tentoonstellen in de Van Eesteren Museumwoning of in het Van Eesteren Paviljoen.
Lees hier meer over het schenken van objecten.

Iconic Houses Netwerk
De Van Eesteren Museumwoning maakt deel uit van het Iconic Houses Netwerk. Het netwerk is een collectie van moderne museumwoningen en architectenhuizen over de hele wereld die geopend zijn voor publiek. De website van het netwerk biedt een overzicht van alle aangesloten woningen.

 

Keuken in de Van Eesteren Museumwoning. Foto © Thomas Heere.Lampje in de Van Eesteren MuseumwoningEetkamer Museumwoning Van Eesteren Museum. Foto © Thomas Heere.Echtpaar in woonkamer met bank van Mart Visser; begin jaren zestig. (Foto: Arjé Plas).Van Eesteren Museumwoning exterieur - Fotografie Jurre OngeringGoed wonen. Geschiedenis van een keurmerk. Noud de Vreeze (red.) - Omslag