Museumwoning

Goed Wonen aan de Freek Oxstraat in Amsterdam
Midden in de Westelijke Tuinstad Slotermeer staat de museumwoning van het Van Eesteren Museum. In de jaren 50 van de vorige eeuw kwam een nieuwe beweging van wonen op gang, waarvan de principes werden vastgelegd bij de Stichting Goed Wonen. De bloemetjesgordijnen en de tapijten op tafel gingen de deur uit. Licht, lucht en ruimte kwamen ervoor in de plaats. Aan de Freek Oxstraat in Slotermeer kun je de jaren 50 (her)beleven: een kolenkachel, een Bruynzeel-keuken en telefoneren met ‘een groot bakelieten geval’.

De Van Eesteren Museumwoning in Slotermeer is geopend toen de wijk in oktober 2012 precies 60 jaar bestond. De totstandkoming van de museumwoning is een mooi voorbeeld van gezamenlijkheid, hergebruik en delen. Samen met woningcorporatie de Alliantie is de woning in originele staat teruggebracht. Het interieur – van Tomado-boekenrekken tot aan kleurrijke serviezen – werd geschonken door buurtbewoners en geïnteresseerden.

Bezoek de Van Eesteren Museumwoning
Iedere donderdag t/m zondag staat er in het Van Eesteren Paviljoen een woninggids voor je klaar om met je, na een korte wandeling, een bezoek te brengen aan de Van Eesteren Museumwoning. In de woning mag je alle laadjes open trekken, op en aan de meubels zitten om wonen in een jaren 50 huis echt te beleven. De gids vertelt je over het nieuwe wonen na de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam en Stichting Goed Wonen.

Openingsdagen: donderdag t/m zondag
Starttijd: 14.30 uur
Startpunt: Van Eesteren Paviljoen (hier keer je ook weer terug), Noordzijde 31, Amsterdam
Duur: 1,5 uur
Maximum aantal deelnemers bezoek museumwoning: 3
Tickets: € 12,50 (vol tarief) | € 8,50 (kortingstarief) | gratis (kinderen t/m 12 jaar)
Het ticket voor het bezoek aan de museumwoning, is inclusief entree tot het Van Eesteren Paviljoen (het binnenmuseum).

Lees hier meer informatie over tickets en het bezoek aan de museumwoning.

Tickets voor het bezoek aan de museumwoning moeten vooraf worden gereserveerd via onze website. Tickets zijn momenteel niet verkrijgbaar aan de balie van het Van Eesteren Paviljoen.
Wilt u de woning bezoeken met een groep van meer dan 10 personen? Neem dan contact met ons op via: boekingen@vaneesterenmuseum.nl.

Voor al onze bezoekers gelden onze coronarichtlijnen en -maatregelen, waaronder een maximum aantal bezoekers dat gelijktijdig de woning kan bezoeken. Lees onze maatregelen voorafgaand aan het reserveren van tickets en voorafgaand aan uw bezoek.

Toegankelijkheid
De woning is een portiekwoning met een inwendige trap en helaas niet toegankelijk met een rolstoel. Lees hier meer over de toegankelijkheid van het museum.

Iconic Houses
De Van Eesteren Museumwoning maakt deel uit van het Iconic Houses Netwerk. De website van Iconic Houses biedt een overzicht van moderne museumwoningen en architectenhuizen over de hele wereld die geopend zijn voor publiek.

November 2020: Nederlandse Iconic Houses Maand. Geldigheid passe-partout verlengd
De hele maand november van 2020 viert het netwerk van Iconic Houses de Nederlandse Iconic Houses Maand. Tien iconische Nederlandse huizen zijn middels een passe-partout in november met korting te bezoeken. De Van Eesteren Museumwoning is er één van.

In verband met de tijdelijke sluiting van de museumwoning van 5 t/m 19 november 2020, waarin houders van een passe-partout geen gebruik ervan kunnen maken, is de geldigheid van het passe-partout verlengd. Hetzelfde passe-partout van november 2020 zal ook geldig zijn in april 2021.

Hoe werkt het?
– Het passe-partout is vanaf eind oktober 2020 verkrijgbaar via de webshop van Iconic Houses.
– Bezitters van het Iconic Houses passe-partout krijgen € 6,00 korting op het ticket (volle tarief) voor de Van Eesteren Museumwoning.
– Tickets voor de museumwoning kunnen alleen vooraf online worden gereserveerd via onze website (zie onderstaande link).
– Voer in de reservering de kortingcode ICONICHOUSES in en klik op de knop Controleer. De korting wordt verwerkt in de prijs. Doorloop daarna het volledige reserveringsproces.

Let op:
De kortingscode geldt alleen voor museumwoningtickets met vol tarief. De code geldt niet voor tickets met CJP/Stadspas-korting.
Het ticket met Iconic-Houseskorting is alleen geldig op vertoon van het Iconic Houses passe-partout. Bezoekers die bij het kortingsticket niet het passe-partout kunnen tonen, moeten aan de balie de korting van € 6,00 bijbetalen. Vergeet het passe-partout dus niet mee te nemen naar het museum.

Meer informatie over deze speciale maand en het passe-partout vindt u hier.

Reserveer hier tickets voor de museumwoning.

Meer lezen en luisteren
In het boekje ‘Er is eens’ lees je alles over de ontstaansgeschiedenis van de woning, over de betrokkenheid van veel partijen en over de buurtbewoners en andere geïnteresseerden die gezamenlijk de inrichting bijeen brachten. Ook hebben we het boek Goed Wonen.  Hierin wordt de geschiedenis geschetst van het keurmerk en wordt er antwoord gegeven op de vraag wat de actuele betekenis is van de traditie van Goed Wonen. Die traditie werkt namelijk nog steeds door in de moderne wooncultuur. Beide uitgaven zijn te koop in onze museumwinkel.

Luister hier naar de reportage van de VPRO over Goed Wonen. Met bijdragen van onze voormalige bestuursvoorzitter Noud de Vreeze, die levendig vertelt over de vernieuwing van het wonen, en van Geertje Felix, die haar Goed Wonen-interieur niet meer veranderde sinds 1961.

Lees hier over het ontstaan van de museumwoning.

Object van de Maand
Iedere maand wijzen wij een van de collectiestukken uit de museumwoning aan als Object van de Maand en nemen we het nader onder de loep. We gaan in op de geschiedenis, de ontwerpkracht en de actualiteit en relevantie ervan.
Bekijk hier alle Objecten van de Maand.

Schenken van objecten
Heb je nog een mooi meubelstuk of een leuk voorwerp uit de jaren 50 op zolder staan en wil je het Van Eesteren Museum een warm hart toedragen? Regelmatig nemen wij schenkingen aan die tentoongesteld kunnen worden in de Van Eesteren Museumwoning of in het Van Eesteren Paviljoen.
Lees hier meer over het schenken van objecten.

Echtpaar in woonkamer met bank van Mart Visser; begin jaren zestig. (Foto: Arjé Plas).Eetkamer Museumwoning Van Eesteren Museum. Foto © Thomas Heere.