Het ontstaan van de museumwoning

Met de start van het Van Eesteren Museum, 10 jaar geleden, werd het gedachtegoed van architect en stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren en de bijzondere architectuur van de wijk in the spotlights gezet, helder gepresenteerd en toegankelijk gemaakt voor een breed publiek. Op de plek waar het museum als informatiepunt van start ging, aan de Burgemeester De Vlugtlaan in Slotermeer, konden bezoekers terecht om meer te weten te komen over de visionaire opzet van de wijk. Onder meer met kleine exposities, lezingen en stadswandelingen werd het verhaal over licht, lucht en ruimte, de wederopbouw en het leven van de jaren 50 verteld. Bij het museum ontstond al snel de behoefte om van dit verhaal niet alleen de buitenkant te tonen, via de stadswandelingen door de wijk en het bekijken van de bebouwde omgeving, maar ook de binnenkant ervan; door het dagelijkse leven te laten ervaren in een woning. Daar zou tevens het gedachtegoed van de Stichting Goed Wonen, die een belangrijk onderdeel uitmaakt van de visie op leven en wonen uit die tijd, kunnen worden getoond en toegelicht. En hoe kon dit beter worden getoond dan in een echte ingerichte jaren 50 woning?

Zo gezegd, zo gedaan. Althans, dit plan bleek enige voeten in de aarde te hebben. Want allereerst is er een woning nodig. Daarna een originele jaren 50 inrichting. En natuurlijk gidsen die bezoekers kunnen rondleiden en informeren. Om dit plan met het zeer beperkte budget te kunnen realiseren, moest het met vrijwilligers en donaties voor elkaar worden gebokst. En dat is gelukt! De woning werd gevonden, mede dankzij woningcorporatie De Alliantie die een lege portiekflat van twee verdiepingen aan de Freek Oxstraat beschikbaar stelde voor dit goede doel. Voor de inrichting en de objecten werden een inzamelingsactie en een donatiedag georganiseerd, met groot succes. Massaal kwamen buurtbewoners met jaren 50 meubelen, keukengerei, beddengoed, boeken en andere authentieke objecten en spullen aanzetten. En zij doneerden niet alleen deze spullen, maar ook hun persoonlijke verhalen die daarbij horen. Een waardevolle schat!

Objecten en verhalen
Deze gedoneerde objecten en verhalen werden de basis voor de inrichting van de woning én van de groep gidsen die de rondleiding door de woning verzorgt. Na een grondige renovatie en inrichting van de woning kon deze op 12 oktober 2012 worden geopend voor bezoekers.
Sinds de opening zijn betrokken buurtbewoners en geïnteresseerden objecten blijven schenken aan het museum en de woning. En daar zijn wij zeer dankbaar voor. Met deze schenkingen, (langdurige) bruiklenen en incidentele aankopen, werken we continue aan het updaten en in originele staat terugbrengen van de inrichting van de woning.
Die persoonlijke verhalen, de aandacht voor de beleving van het dagelijkse leven in huis in de jaren 50, en de blik die de woning biedt op de ideeën van de Stichting Goed Wonen over de waarde van vormgeving en architectuur voor een betere samenleving, maken de museumwoning een bijzondere en leerzame plek in Amsterdam.

Kerst in de jaren 50
Regelmatig worden ons ook spelletjes en oude kerstversiering gedoneerd. Om die objecten in volle glorie te kunnen tonen, brengen wij de museumwoning sinds 2018 jaarlijks tijdens de kerstperiode in de kerstsfeer van de jaren 50. Wij versieren de woning met originele jaren 50 kerstdecoraties en dekken de tafel in de eetkamer feestelijk met servies van Fris Edam en bestek van Gero. Een sfeervol gezicht dat al veel kerstherinneringen bij bezoekers opriep. Via een notitieboek in de woning verzamelen we die kerstherinneringen. Daarin is bijvoorbeeld te lezen over de kerstversiering: ‘[In ons gezin werden] ieder jaar bij de HEMA twee glazen kerstballen gekocht. Die kostten fl. 1,25 per stuk en dat was heel duur.’ Of over het eten: ‘‘s Avonds kwam varkensrollade op tafel, met gebakken aardappelen, spruitjes, stoofpeertjes of appelmoes. Als toetje was er pudding.’ Anderen herinneren zich het kerstbrood (met boter), konijn als hoofdgerecht (zelf geschoten) of biefstuk op witbrood als de ultieme kersttraktatie. Voor de volwassenen was er wijn of een glaasje madeira. En na de kerstperiode kwamen de kerstbomen ook goed van pas: ‘Het was een sport om zoveel mogelijk kerstbomen na kerstmis te bemachtigen voor een flinke berg die in de fik werd gestoken met oudjaar.’

Bezoek de Van Eesteren Museumwoning
Heeft u zin gekregen om de kerstsfeer in de stijl van de jaren 50 te ervaren? Bezoek de woning dan eens in december! Maar ook buiten de kerstperiode is de museumwoning het hele jaar te bezoeken. Bekijk hier meer informatie over de woning, het bezoek en het reserveren van tickets.

Zelf schenken? Dat kan!
Heeft u een mooi meubelstuk of een leuk (gebruiks)voorwerp uit de jaren 50 en wilt u het schenken aan het Van Eesteren Museum? Graag! Regelmatig kunnen wij schenkingen tentoonstellen in de Van Eesteren Museumwoning of in het Van Eesteren Paviljoen. Op deze pagina leest u meer informatie over het schenken van objecten en voorwerpen aan het Van Eesteren Museum.

 

Van Eesteren Museumwoning_exterieur - Fotograaf Monique van DongenVan Eesteren Museumwoning - keuken. Fotografie Adelheid VermaatVan Eesteren Museumwoning_eetkamer_detail - Fotografie Adelheid VermaatVan Eesteren Museumwoning_slaapkamer_detail - Fotografie Van Eesteren MuseumVan Eesteren Museumwoning woonkamer detail - Fotografie Adelheid VermaatEetkamer in de Van Eesteren Museumwoning in kerstsfeer. Foto: Stephan Schillemans