Toegankelijkheid

Toegankelijkheid met een beperking

Het Van Eesteren Museum is grotendeels toegankelijk voor bezoekers met een lichamelijke of geestelijke beperking. Over de specifieke toegankelijkheid van de verschillende onderdelen van het museum, leest u hieronder meer.
De mogelijkheden om met een beperking deel te nemen aan activiteiten als wandelingen, fietstochten en workshops kunnen per activiteit verschillen. Raadpleeg hiervoor de informatie over de betreffende activiteit op onze website.

Twijfelt u of heeft u vragen over de toegankelijkheid? Neem dan contact met ons op om te overleggen over de mogelijkheden en/of een oplossing op maat. Dat kan via e-mailadres info@vaneesterenmuseum.nl, of telefonisch via 020 – 447 1857 tijdens openingstijden van het museum, donderdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Het gehele Van Eesteren Museum
Per rolstoelgebruiker heeft één begeleider gratis toegang tot het Van Eesteren Museum. Dat geldt voor zowel het museum als onze activiteiten. De begeleider hoeft geen eigen ticket te reserveren. De rolstoelgebruiker reserveert vooraf online alleen een ticket voor zichzelf. De begeleider valt onder het ticket van de rolstoelgebruiker, lift daarop mee. Vertel als rolstoelgebruiker aan onze medewerker(s) bij de kaartcontrole alstublieft duidelijk wie uw begeleider is.

Het gebruik van hulphonden (die de bezoeker met identificatiepas begeleiden) is in het gehele museum mogelijk en toegestaan. Het gebruik ervan in de Van Eesteren Museumwoning kent beperkingen. Wij verwijzen daarvoor naar de alinea over de woning.

In het museum zijn geen audiotours beschikbaar.

Van Eesteren Paviljoen
Parkeren kan in de directe omgeving van het paviljoen (betaald en in een blauwe zone). Zie voor uitgebreide informatie over parkeren onze pagina over adres en route en de website van de gemeente Amsterdam.

De ingang van het paviljoen is bereikbaar via een talud in het trottoir en het paviljoen is volledig gelijkvloers. In het paviljoen is een mindervalidentoilet beschikbaar.

Het paviljoen is toegankelijk met een rolstoel en/of rollator.
Per rolstoelgebruiker heeft één begeleider gratis toegang tot het paviljoen.
Het paviljoen is ook toegankelijk met een klein model scootmobiel. Het gebruik ervan in het paviljoen is onder de volgende voorwaarden toegestaan:
–  de scootmobiel moet geschikt zijn voor binnenshuis gebruik en een kleine draaicirkel hebben;
–  de bestuurder moet het hulpmiddel machtig zijn, mag met zijn of haar gebruikswijze de overige bezoekers van het paviljoen niet hinderen en moet zijn snelheid met de scootmobiel beperken tot stapvoets.
De bestuurder van een scootmobiel wordt geadviseerd voorafgaande aan het bezoek contact op te nemen met het museum via info@vaneesterenmuseum.nl of telefoonnummer 020 – 447 1857 om te overleggen over het bezoek.

De vaste en tijdelijke tentoonstellingen in het paviljoen worden zodanig opgesteld dat een minimale doorgang, breed genoeg voor rolstoelen, rollators en bezoekers met een hulphond of blindengeleidestok, gegarandeerd blijft.

Het Van Eesteren Paviljoen is geheel gelijkvloers en biedt genoeg ruimte om veilig doorheen te kunnen lopen met een blindenstok of hulphond. Verder zijn er geen visuele hulpmiddelen, zoals een handout van alle tentoonstellingsteksten in een extra grote letter, beschikbaar. Het is in het paviljoen niet toegestaan om tentoongestelde objecten, vitrines en andere onderdelen van tentoonstellingen aan te raken.

Van Eesteren Buitenmuseum
Het buitenmuseum bevindt zich in de openbare ruimte, onder meer in Slotermeer in Nieuw-West, en is toegankelijk voor mensen met een beperking, voor zover de verantwoordelijke overheden deze toegankelijkheid hebben gerealiseerd.
Deelname aan activiteiten in het buitenmuseum door mensen met een beperking is afhankelijk van de activiteit en de toegankelijkheid van de locatie voor mindervaliden, maar is in principe mogelijk. Raadpleeg de informatie over de betreffende activiteit op onze website voor de mogelijkheden. Per rolstoelgebruiker mag één begeleider gratis deelnemen aan de activiteit. Bestuurders van een scootmobiel vragen wij hun snelheid aan te passen aan die van de overige deelnemers.

Van Eesteren Museumwoning
Parkeren kan (betaald) in de directe omgeving van de woning, maar is beperkt beschikbaar. Zie voor uitgebreide informatie over parkeren onze pagina over adres en route en de website van de gemeente Amsterdam.

De museumwoning is een portiekwoning van twee verdiepingen met een inpandige trap, zonder (trap)lift. De ingang van de woning, op de eerste etage, is alleen bereikbaar via een trap. Hierdoor is de woning niet toegankelijk met een rolstoel of scootmobiel. Het gebruik van een rollator is er wel mogelijk en toegestaan.

Het gebruik van hulphonden bij het bezoek aan de museumwoning is mogelijk en toegestaan, maar kent beperkingen. Tijdens de wandeling van het paviljoen naar de museumwoning zijn er geen obstakels voor hulphonden, maar de woning zelf is niet ruim en kan lastig te bezoeken zijn met een hulphond. Iedereen is er van harte welkom en wij laten het aan de bezoeker om te bepalen of een bezoek met een hulphond mogelijk is.

De woning beschikt niet over een mindervalidentoilet.

Teksten en/of foto’s van tentoongestelde objecten in de museumwoning zijn vooralsnog niet geprint als handout beschikbaar. In de woning staat beleving echter centraal. Daarom mogen de meeste interieurobjecten onder begeleiding van de woninggids worden aangeraakt.

 

Van Eesteren Paviljoen, Foto: Luuk Kramer