Gezocht: Coördinator Educatie Van Eesteren Museum

Over het museum

Het Van Eesteren Museum is hét culturele informatiepunt over de bijzondere opzet van de Amsterdamse tuinsteden. We laten onze bezoekers kennismaken met het cultuurhistorisch erfgoed uit de jaren 50 en 60 en het werk van stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren (1897-1988). Zijn werk is een van de hoogtepunten in de naoorlogse stedenbouw en architectuur in Amsterdam.

Het Van Eesteren Museum bevindt zich in Amsterdam Nieuw-West en bestaat uit een binnenmuseum, buitenmuseum en een jaren vijftig-museumwoning. We zijn een doe-museum, bieden het hele jaar door veel verschillende activiteiten en doen mee aan culturele evenementen zoals De Dag van de Architectuur, Open Monumentendag en Museumnacht én we bieden een educatieprogramma aan.

Binnen het Van Eesteren Museum, gevestigd in het Van Eesteren Paviljoen aan de noordoever van de Sloterplas, werken we hoofdzakelijk met zeer betrokken vrijwilligers, waaronder museumgidsen / gastvrouwen/heren (binnenmuseum), wandelgidsen (buitenmuseum), woninggidsen (museumwoning) en educatiegidsen.

Het Van Eesteren Museum is per direct op zoek naar een:

Coördinator Educatie (vrijwilliger)
ongeveer 8 uur per week

Spreekt het je aan om in een culturele omgeving basis- en middelbare scholieren te verwelkomen en rond te leiden en heb je tijd en interesse om ons team te komen versterken?

Lijkt het je leuk je kennis te vergroten over architectuur, stedenbouw, de tuinsteden, wonen en vormgeving uit de wederopbouwperiode? En zou je graag

een bijdrage willen leveren aan het functioneren van ons educatieteam en meehelpen met het ontwikkelen van een leerlijn educatie voor scholen in Nieuw-West die we samen ontwikkelen met andere partners in de stad?

Als coördinator educatie stuur jij het educatieteam (groep vrijwilligers/educatiegidsen) aan, ben je het eerste aanspreekpunt binnen de hele organisatie wat betreft educatie.

Tot je taken behoren o.a.:

– contactpersoon zijn voor aanmeldingen scholen
– inplannen van schoolbezoeken / inzet educatiegidsen
– voorzitten overleg educatieteam (eens per maand)
– eventueel fondsen werven in samenwerking met de organisatie
– met het team de nieuwe leerlijn educatie (over materieel en immaterieel erfgoed) mee helpen ontwikkelen
– bemiddelende rol vervullen tussen educatieteam en overige museumorganisatie; ertoe bijdragen dat de educatie aansluit bij de doelen van het museum en dat het educatieteam gefaciliteerd wordt door de museumorganisatie.
– deelnemen coördinatorenoverleg

Werktijden
De werkuren zijn in eigen tijd en dagen in te delen.
Het educatieprogramma wordt meestal aangeboden buiten de normale openingsdagen (donderdag tot en met zondag tussen 12.00 en 17.00 uur). De voorbereidingen hiervoor vinden plaats in overleg met de overige educatiegidsen.

Wat vragen wij?

• representatieve instelling
  • praktische, sociale en communicatieve vaardigheid
  • ervaring in het onderwijs of in educatie
  • goede beheersing van de Nederlandse taal
  • belangstelling voor architectuur, stedenbouw, de tuinsteden, wonen en vormgeving uit de wederopbouwperiode
  • je vindt het leuk om leerlingen te informeren
  • je vindt het leuk als gezicht van het museum in contact te treden met scholen en andere organisaties en deze contacten te onderhouden
  • woonachtig in de ‘regio’ (wij geven geen onkosten/reisvergoeding)

Wat bieden wij?

• werken in een groot en gevarieerd team van betrokken vrijwilligers met diverse achtergronden op een prachtige locatie en in een open organisatie
  • interne begeleiding
  • een mooie kans om (werk)ervaring op te doen en je cv te verrijken
  • toegang tot een groot netwerk in de culturele sector
  • plek om kennis te vergaren en te delen
  • gezellige en informatieve activiteiten met collega’s, zoals de 2-maandelijkse borrel en jaarlijkse medewerkersdag
  • korting op activiteiten en boeken
  • wij bieden een vrijwilligersvergoeding

Interesse of meer weten?
Als je belangstelling hebt voor deze vrijwilligersfunctie, dan ontvangen we graag je cv en een korte motivatie. Je kunt deze sturen naar Annemarie Schuitema, e-mail: info@vaneesterenmuseum.nl (graag o.v.v. vacature coördinator educatie). Met vragen kun je haar ook e-mailen via hetzelfde e-mailadres.

Na de sluitingsdatum van de vacature (04-07-2022) ontvang je bericht voor een eventueel kennismakingsgesprek.

Het Van Eesteren Museum is bereikbaar met het openbaar vervoer.

Meer informatie over het museum: www.vaneesterenmuseum.nl

Vrijwilliger Christiaan met Basisschool-scholieren in het Buitenmuseum. Foto Victorien Koningsberger.