Van Ontstaan naar Toekomst

Ontstaan
Het Van Eesteren Museum in Amsterdam is begonnen als een buitenmuseum in tuinstad Slotermeer. Aan het begin van deze eeuw groeiden de aandacht en de waardering voor het naoorlogse stedenbouwkundige en architectonische erfgoed in Nederland en Amsterdam. Het besef dat de Westelijke Tuinsteden vanuit cultuurhistorisch perspectief een belangrijk gebied is. Het bestuur van voormalig stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer (in 2010 opgegaan in Stadsdeel Nieuw-West) besloot daarom in 2007 een deel van de stadsuitbreiding van architect en stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren in Amsterdam-West aan te wijzen als gemeentelijk beschermd stadsgezicht. Dit gebied vormt het Van Eesteren Buitenmuseum.

Toen dit buitenmuseum een feit was, is middenin het buitenmuseum, aan de Burgemeester De Vlugtlaan, een informatie- en documentatiecentrum opgezet met tentoonstellingen en een gevarieerd programma van activiteiten en evenementen; het Van Eesteren Binnenmuseum. Dat werd geopend op 15 oktober 2010. In 2012 is aan de Freek Oxstraat, ook middenin het buitenmuseum, een museumwoning ingericht geheel in de stijl van de jaren 50; de Van Eesteren Museumwoning.

Buitenmuseum, binnenmuseum en museumwoning vormen samen het Van Eesteren Museum.

Sinds het ontstaan informeert het museum op vele manieren over de (Westelijke) Tuinsteden, over de ideeën die daaraan ten grondslag liggen, over het (dagelijkse) leven in de tuinsteden en over hoe tuinsteden nu functioneren, en heeft het zich ontwikkeld tot een gewaardeerd platform voor gesprek en debat over de stedelijke ontwikkeling van Amsterdam.
Lees hier (pdf) meer over het ontstaan van het Van Eesteren Museum.

2017: opening Van Eesteren Paviljoen
Eind 2017 is het Van Eesteren Museum verhuisd naar een nieuw onderkomen: het nieuwe Van Eesteren Paviljoen aan de Sloterplas. Het onderdak op deze zichtbare plek aan de Sloterplas is voor het museum een logisch gevolg van de verbreding van de focus: van buitenmuseum in Slotermeer naar het hart van Amsterdam Nieuw-West. Daar kunnen de tradities en ontwikkelingskansen van de Westelijke Tuinsteden worden gedeeld. Gekozen is voor een prachtige en logische plek aan de noordoever van de Sloterplas, naast de jachthaven. In 1939 tekende Cornelis van Eesteren namelijk al een paviljoen op precies deze locatie. In gedachten zag hij er Amsterdammers flaneren van het paviljoen aan de Oostoever naar het paviljoen aan de Noordzijde.

2020: het Van Eesteren Museum bestaat 10 jaar
Het Van Eesteren Museum vierde het 10-jarig bestaan met een speciale webpagina met onder meer achtergrondverhalen, interviews met vrijwilligers en medewerkers van het eerste uur en kleine traktaties voor bezoekers in de vorm van (kortings)acties. Lees hier deze speciale webpagina Het Van Eesteren Museum bestaat 10 jaar!