Winkel

Van zondag 23 juli tot vrijdag 13 oktober 2017 is het Van Eesteren Museum gesloten wegens verhuizing.
In deze drie maanden verhuist het museum van de oude locatie aan de Burgemeester De Vlugtlaan naar het nieuw gebouwde Van Eesteren Paviljoen aan de noordoever van de Sloterplas.

De winkel
In de winkel in het Van Eesteren Museum vind je een kleine, maar diverse selectie boeken. Ook zijn er wandel- en fietskaarten van de tuinsteden verkrijgbaar. Een deel van de boeken is direct gerelateerd aan Nieuw-West en de verschillende buurten in het stadsdeel. Ook zijn er belangrijke standaardwerken te koop zoals het Algemeen Uitbreidingsplan uit 1934 van Cornelis van Eesteren.

Verder liggen er boeken in de winkel die relateren aan de wisselende tentoonstellingen. En presenteren we recente uitgaven over onderwerpen als de tuinsteden, ‘Goed Wonen’, wederopbouwarchitectuur en Cornelis van Eesteren. In het museum kun je de boeken rustig inkijken onder het genot van een kopje koffie of thee. Een greep uit de huidige collectie:

De nieuwe grachtengordel – De realisatie van het Algemeen Uitbreidingsplan van Amsterdam
Het Algemeen Uitbreidingsplan (AUP) werd in de jaren dertig van de twintigste eeuw ontwikkeld, omdat Amsterdam hoognodig moest uitbreiden. Een stadsuitbreiding met de allure van de grachtengordel, dat was de ambitie achter het AUP uit 1934. Daar werd geen letterlijke kopie van monumentale straatwanden aan gebogen waterwegen mee bedoeld, maar een nieuwe stad waarin iedereen – sociaal gelijk en omgeven door voldoende ruimte, groen en licht – zichzelf verder kon ontplooien. De oplossing werd gevonden in een reeks van nieuwe tuinsteden.

De realisatie van het plan leidde vanaf 1949 tot een verdubbeling van de omvang van de stad. In een verbazingwekkend kort tijdsbestek van tien jaar verrezen rond Amsterdam 50.000 woningen in wijken als Bos en Lommer, Watergraafsmeer, Slotermeer, Geuzenveld, Slotervaart, Osdorp en Buitenveldert. Hoe organiseerde Amsterdam deze megaklus, welke (buitenlandse) steden dienden als voorbeeld? Wat waren de telkens terugkerende thema’s en problemen?

De auteurs brachten maanden door in het eindeloze archief van de Dienst der Publieke Werken van de gemeente Amsterdam. Deze onuitputtelijke bron van gegevens is de ware hoofdpersoon van dit boek. Het Algemeen Uitbreidingsplan, met L.S.P. Scheffer, Theo van Lohuizen, Cornelis van Eesteren en Jakoba Mulder als belangrijkste grondleggers, is het paradepaardje van de moderne stedenbouw, met prachtige ontwerpvondsten als de Sloterplas, Tuindorp Frankendaal en de parken rond de Nieuwe Meer en de Amstel. Het plan kreeg veel lof, ook uit het buitenland, en speelt tot op de dag van vandaag een belangrijke rol bij de uitbreiding en de verdichting van de stad.

Het eerste exemplaar van het boek werd aangeboden aan Burgemeester E. van der Laan bij de opening van de tentoonstelling Een betere stad – Amsterdam en het Algemeen Uitbreidingsplan 1935-2017, die van 17 maart t/m 16 juli 2017 te zien is in Gebouw De Bazel, Vijzelstraat 32, Amsterdam.

Boekuitgave en tentoonstelling zijn een initiatief van Monumenten en Archeologie (gemeente Amsterdam) en de Van Eesteren-Fluck & Van Lohuizen Stichting.

Auteur(s): Marinke Steenhuis (red.), Vincent van Rossem, Jeroen Schilt, Paul Meurs, Lara Voerman, Minke Walda
Taal: Nederlands (English summary included)
Bindwijze: gebonden uitgave
Formaat: 24,5 x 30 cm
Omvang: 416 pagina’s
Illustraties: ruim 400 illustraties in kleur
Verschenen: maart 2017
ISBN 978 90 6868 716 3
Prijs: € 39,90 (na 17 juni 2017: € 49,90)

De nieuwe grachtengordel – De realisatie van het Algemeen Uitbreidingsplan van Amsterdam.

De Betonnen Droom. De biografie van de Bijlmer en zijn eigenzinnige bouwmeester – Daan Dekker
Siegfried Nassuth kent een vrije en gelukkige jeugd in Nederlands-Indië, tot de Japanners in 1942 binnenvallen. Op negentienjarige leeftijd wordt hij tewerkgesteld aan de Birmaspoorlijn. Na de oorlog begint Siegfried, vervuld van mooie tropenherinneringen maar ook getraumatiseerd door oorlogservaringen, in Delft aan de studie bouwkunde. In Amsterdam wordt hij bouwmeester van het grootste project uit zijn tijd: de Bijlmermeer.

Een ruim opgezette wijk van honingraatflats met moderne woningen te midden van ongekend veel groen. In De betonnen droom gaat Daan Dekker op zoek naar het verhaal van een mysterieuze en eigenzinnige stedenbouwkundige die ten zuidoosten van Amsterdam zijn droom hoopte te realiseren: een futuristische wijk waar de ultieme vrijheid beleefd zou worden en tegelijkertijd het collectief heilig zou zijn. Het liep anders. Een ontwerp vol grote idealen werd al snel ingehaald door de weerbarstige realiteit.

Amsterdam Druk Bariet, Steenwijk; 2017
ISBN 978 94 004 0473 1
www.thomasrap.nl

* Paperback- € 19,99

Daan Dekker – De Betonnen Droom. De biografie van de Bijlmer en zijn eigenzinnige bouwmeester.

Nieuw-West: Parkstad of Stadswijk
Acht jaar na publicatie van de Atlas Westelijke Tuinsteden Amsterdam opnieuw een prikkelende analyse van de ontwikkelingen in een van de grootste stadsuitbreidingen van Nederland in de twintigste eeuw. Wat is er veranderd in de afgelopen jaren? Wat is het effect van de stedelijke vernieuwingsoperatie, die begin eenentwintigste eeuw inzette op sloop-nieuwbouw, maar daarna stagneerde door de crisis? Wat zijn de gevolgen van de autonome sociale, culturele en economische dynamiek in de wijk? Heeft de acht jaar geleden gesignaleerde diversiteit in bevolking, voorzieningen en gebruik van de publieke ruimte zich doorgezet? En wat heeft de toenemende waardering van het erfgoed uit de jaren vijftig en zestig bijgedragen aan de vernieuwing van Amsterdam Nieuw-West?

Ivan Nio, Arnold Reijndorp, Wouter Veldhuis, Anita Blom en Hein Coumou / Uitgeverij Trancity / 2016 / € 26,50.

Nieuw-West Parkstad of Stadswijk_

‘Jongens maak het maar mooi’
Max van den Berg studeerde onder professor Cornelis van Eesteren aan de Technische Universiteit in Delft en was een tijdlang diens student-assistent. Afgelopen jaren schreef stadsontwikkelaar en oud-ambtenaar Max van den Berg aan zijn memoires. Zijn boek, ‘Jongens maak het maar mooi’ is een persoonlijk verhaal, met prachtige inzichten in de werkwijze van veranderende diensten en politieke verhoudingen in een turbulente tijd binnen de 20ste-eeuwse stadsontwikkeling van Amsterdam (Noord, Nieuwmarkt, vernieuwing van de Binnenstad en geplande grote doorbraken).

Samen met Uitgeverij Thoth verzorgde het Van Eesteren Museum de uitgave van Max’ memoires / 2016 / € 22,50

Omslag Jongens maak het maar mooi

Cornelis van Eesteren, Ontmoeting met de avant-garde 1914-1929
Van Eesteren trad toe tot ‘De Stijl’ en werkte samen met Van Doesburg en Gerrit Rietveld aan de inmiddels legendarische De Stijl-tentoonstelling in Parijs in het najaar van 1923. Dit chronologisch relaas, ondersteund door dagboekaantekeningen en persoonlijke brieven, volgt de gebeurtenissen van Van Eesterens jeugd op de voet. En door zijn ontmoetingen, vriendschappen en twisten wordt de artistieke tijdgeest van de jaren op een aangename manier tastbaar.

Sandra Guarda / € 15,00 / Ook verkrijgbaar in het Engels

Cornelis van Eesteren; Ontmoeting met de avant-garde; 1914-1929. Auteur: Sandra Guarda.

Goed wonen. Geschiedenis van een keurmerk
‘Een eiken rookstoel is fout; rotanmeubels zijn goed. Bloemetjesbehang en zware gordijnen zijn fout; witte muren en frisse tinten zijn goed!’ Met dergelijke instructies wilde de Stichting Goed Wonen eind jaren veertig van de vorige eeuw het Nederlands interieur bevrijden van de wansmaak. Met een tijdschrift, lezingen en een eigen meubellijn gaven de samenwerkende architecten, ontwerpers, meubelfabrikanten en distributeurs te kennen hoe men diende te wonen. Bekende namen als Stam, Rietveld, Gispen, Pastoe, Auping, Metz & Co en de Bijenkorf deden mee.

De paperback Goed Wonen. Geschiedenis van een keurmerk geeft antwoord op de vraag wat de actuele betekenis is van de traditie van Goed Wonen. Die traditie werkt nog steeds door in de moderne wooncultuur. Zo is de massaproductie van lichte en verplaatsbare meubels, die we kennen van Ikea, via een directe lijn verbonden aan de idealen van Goed Wonen. De uitgave is rijk geïllustreerd en bevat veel lezenswaardige en hilarische voorbeelden.

Onder redactie van Noud de Vreeze / Uitgeverij THOTH Bussum / Uitgave in samenwerking met het Van Eesteren Museum Amsterdam / 2015 / € 15,00

Omslag Paperback Goed Wonen

Er is eens
Mooi uitgevoerd full-colourboekje van 52 pagina’s met veel foto’s over het ontstaan van de Van Eesteren museumwoning. Een absolute ‘must-have’ voor de liefhebber van de jaren ’50 en het Van Eesteren Museum. In ‘Er is eens’ lees je alles over de ontstaansgeschiedenis van de museumwoning, over de betrokkenheid van veel partijen en over de buurtbewoners en andere geïnteresseerden die gezamenlijk de inrichting van de woning bijeen brachten. € 4,00.

Er is eens. Over het ontstaan van de Van Eesteren museumwoning.

De Dobbebuurt
Ruim zestig jaar geleden opende koningin Juliana Tuinstad Slotermeer. In dit deel van Nieuw-West liggen de karakteristieke Dobbebuurt en Aireystrook. Hier wordt momenteel verbouwd en vernieuwd en daarom legden Ineke Teijmant en Bart Sorgedrager de buurt vast zoals die nu is en toen was. In De Dobbebuurt worden grote maatschappelijke verhalen verteld aan de hand van kleine verhalen van gewone mensen. Interviews met bewoners, briefwisselingen tussen opdrachtgevers en bouwers, historische en nieuwe foto’s en hedendaagse portretten geven een veelzijdig beeld van een buurt die weliswaar niet goed bekend staat, maar waar wel met veel liefde over wordt gesproken.

Ineke Teijmant en Bart Sorgedrager ǀ € 17,90.

Boekomslag De Dobbebuurt.

Meer boeken over het Algemeen Uitbreidingsplan
* H. Hellinga e.a.; Algemeen Uitbreidingsplan 50 jaar; Overzicht van de ontwikkeling van het A.U.P.: Voorgeschiedenis, uitwerking, onderwerpen; Uitgave van de Amsterdamse Raad voor de Stedebouw, Amsterdam 1985, 250 pagina’s
* Herdruk Algemeen Uitbreidingsplan; Facsimile editie van de twee delen uit 1934; Uitgave van de Amsterdamse Raad voor de Stedebouw, Amsterdam 1985, 2 delen, kaarten etc.
* Vincent van Rossem; Het Algemeen Uitbreidingsplan van Amsterdam, Geschiedenis en ontwerp; NAi Uitgevers, Rotterdam en EFL Stichting, Den Haag; 1993. ISBN 90-72469-44-5.
* Atlas AUP gebieden Amsterdam. Auteurs: Esther Agricola, Yttje Feddes, Maurits de Hoog, Vincent van Rossem, Marina Roosebeek, Jeroen Schilt en Jouke van der Werf. Uitgever Valiz, in samenwerking met Bureau Monumenten & Archeologie; 2013. 128 pagina’s. ISBN 978-90-78088-42-4.
* De nieuwe grachtengordel – De realisatie van het Algemeen Uitbreidingsplan van Amsterdam. Auteurs: Marinke Steenhuis (red.), Vincent van Rossem, Jeroen Schilt, Paul Meurs, Lara Voerman, Minke Walda. Uitgeverij THOTH in samenwerking met Monumenten en Archeologie (gemeente Amsterdam) en de Van Eesteren-Fluck & Van Lohuizen Stichting; 2017. 416 pagina’s. ISBN 978-90-6868-716-3.

Maha