Honderdduizend bomen en een bos van draad

Van Eesterenmuseum opening Honderdduizend bomen en een bos van draad 03-02-22 - Melanie Lemahieu (11)Van Eesterenmuseum opening Honderdduizend bomen en een bos van draad 03-02-22 - Melanie Lemahieu (80)Van Eesterenmuseum opening Honderdduizend bomen en een bos van draad 03-02-22 - Melanie Lemahieu (115)

In 2020 borduurde textielkunstenaar Sara Vrugt, samen met anderen, een bos van maar liefst honderd vierkante meter doek. Als ode aan de natuur.

Het doek is onderdeel van het kunstproject Honderdduizend bomen en een bos van draad. Het project omvat naast dit doek ook een documentaire van Vrugt en het planten van twee echte bossen door partnerorganisaties. Cornelis van Eesteren hechtte veel waarde aan voldoende groen in de wijken die hij creëerde. Daarom is deze ode aan de natuur van Sara Vrugt tot en met 17 april 2022 te zien in de gelijknamige tentoonstelling Honderdduizend bomen en een bos van draad in het Van Eesteren Museum.

Kunstproject Honderdduizend bomen en een bos van draad
Het geborduurde bos is een kunstwerk van maar liefst honderd vierkante meter doek waaraan iedere geïnteresseerde kon bijdragen. Het kwam in 2020 tot stand in een pop-upatelier dat elk seizoen op een andere plek in Nederland neerstreek. Op de vier verschillende locaties werden bomen geborduurd door bezoekers van het atelier. Zij vertelden elkaar verhalen over de natuur en borduurden samen bomen, blaadjes en vogels. Zo ontstond een bos van draad op doek. Alle natuurverhalen kregen een plek in het geborduurde bos en vormen samen een spiraalvormig kunstwerk. Naast de verhalen zijn ook zaden van planten en bomen verwerkt in het doek. Daarmee kan het op zijn uiteindelijke bestemming, de museumtuin van Museum Belvédère in Heerenveen, vergroeien met de natuur.

Naast het geborduurde bos maakte Sara Vrugt ook een documentaire, 100.000 bomen en een bos van draad, en worden, samen met partners Instituut Voor Natuureducatie (IVN) en TreesSisters, twee echte bossen geplant. Het eerste bos, van 99.000 bomen, wordt geplant in de winter van 2021-2022 in een tropisch land. In de Tropen (exacte locatie volgt) groeien bomen sneller en is meer ruimte voor het planten van een groot bos dan in Nederland. Daarnaast zorgt TreeSisters ervoor dat met name de vrouwen die de bomen daar planten eerlijk betaald werk kunnen doen. Het planten van bomen draagt zo bij op ecologisch gebied en aan een sterkere positie van vrouwen. Het tweede bos, van 1.000 bomen, wordt geplant in de winter van 2022-2023 in Nederland; een tiny forest in samenwerking met IVN en de gemeente Den Haag. Bij dat bos speelt natuureducatie een belangrijke rol.

Cornelis van Eesteren: bewust gepland groen
Stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren was zich sterk bewust van het belang van groen voor de bewoners van een stad. In 1934 ontwierp hij zijn Algemeen Uitbreidingsplan (AUP) voor Amsterdam met veel groen, geïnspireerd door het tuinstad-idee waarin de tuinstad het beste van twee werelden samenbrengt: de voorzieningen in de grote stad en het ritme en de rust van een plattelandsgemeenschap. Een goed voorbeeld van het bewust plannen en planten van groen is de zogenoemde bomentaal die is toegepast bij de realisatie van de Westelijke Tuinsteden van Amsterdam. Bomen kregen niet zomaar een plaats, maar werden volgens een bepaalde systematiek geplant. Onder meer als bomenrand, haak of accent, of als gevelritme, waarin de bomen de gevel van een woonblok volgen en aan het einde van het blok abrupt stoppen. Of als carré; een vierkant van bomen dat zeldzaam is, maar te vinden is voor het Van Eesteren Museum aan de noordoever van de Sloterplas. Met deze bomentaal en al deze typen bij de hand kun je de gehele boomstructuur van de wijken binnen het AUP benoemen. Als men recht wil doen aan het gedachtegoed van Van Eesteren en de cultuurhistorische waarde van de Tuinsteden, zal ook bij een veranderende stedenbouwkundige context, door inbreiding en verdichting bij stedelijke vernieuwing, deze bomentaal moeten worden ‘gesproken’.

Meer informatie over het project
Meer informatie over het project Honderdduizend bomen en een bos van draad vindt u hier op de speciale website.
Bekijk ook de documentaire 100.000 bomen en een bos van draad.

Over Sara Vrugt
Sara Vrugt (1981) is textielkunstenaar, opgeleid in mode- en textielvormgeving aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag en met een master Beeldende Kunst aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. Zij ontwerpt met textiel en draad, humor en een idealistische inslag. Haar borduurwerken en participatieve projecten betreffen actuele maatschappelijke thema’s. Met haar werk laat ze mensen met een frisse blik naar het dagelijkse leven kijken. Binnen de omvangrijke projecten die ze opzet, zoekt ze naar kleine verhalen en weet ze in het persoonlijke contact met deelnemers vertrouwen te wekken en te geven. Ze brengt aan de deelnemers en de thema’s die ze belangrijk vindt een ode met zachte materialen, een trage techniek en heel veel aandacht.
Bezoek hier de website van Sara Vrugt.

Groene Helden Amsterdam
De tentoonstelling Honderdduizend bomen en een bos van draad maakt deel uit van het programma Groene Helden Amsterdam. Daarin werkt het Van Eesteren Museum samen met partijen die middels concrete projecten benadrukken hoe belangrijk groen is voor de stad Amsterdam en zijn bewoners. Het programma bestaat onder meer uit lezingen, groene workshops, buitenactiviteiten en de tentoonstelling Honderdduizend bomen en een bos van draad. Lees hier meer over Groene Helden Amsterdam.

Met dank aan
Honderdduizend bomen en een bos van draad is mede tot stand gekomen door:
BankGiro Loterij Fonds, Fonds 1818, Gemeente Den Haag, Gravin van Bylandt Stichting, Prins Bernhard Cultuurfonds en het VSBfonds.

 

Informatie over de tentoonstelling Honderdduizend bomen en een bos van draad
Data: 3 februari t/m 17 april 2022
Tijden: elke donderdag t/m zondag, 12.00-17.00 uur*
Locatie: Van Eesteren Museum, Noordzijde 31, 1064 GV  Amsterdam
Kosten: € 4,00 (vol tarief) | gratis (kortingstarief & kinderen t/m 12 jaar)
Tickets: reserveer uw tickets voor deze tentoonstelling vooraf via onze website. Dit geldt ook voor bezoekers die gratis toegang hebben, zoals kinderen t/m 12 jaar en houders van (kortings)kaarten en -passen (waaronder Museumkaart en Stadspas Amsterdam).

* Tip: elke vrijdag en zaterdag, van 12.30 tot 15.30 uur, is een extra publieksbegeleider in het museum aanwezig om al uw vragen over het doek van Sara Vrugt te beantwoorden. De begeleiders zijn dames die hebben mee geborduurd aan het kunstwerk en het werk goed kennen. Zij staan u graag te woord.

 

Boek hier tickets voor deze tentoonstelling

 

 

 

Uitgelicht