In memoriam Sandra de Vries

In memoriam Sandra de Vries
⭑ 25 oktober 1946  –  ✝ 7 juni 2021

 

Op maandag 7 juni 2021 overleed Sandra de Vries. Een museumprofessional en gewaardeerd bestuurslid uit de beginperiode van het Van Eesteren Museum.

Sandra was medeoprichter van ons museum ruim tien jaar geleden. Zij werd dat omdat zij een zeer betrokken bewoonster van Amsterdam Nieuw-West was en in Alkmaar op dat moment vormgaf aan het Stedelijk Museum daar. Zij was er de stille kracht achter het veiligstellen van een belangrijke collectie die in de gemeentelijke burelen en in een oudheidskamer onder erbarmelijke omstandigheden was ondergebracht. Een collectie die miljoenen waard bleek, maar waarvoor niet goed werd gezorgd. Dat die collectie uiteindelijk in een heus museumgebouw zichtbaar werd voor publiek was Sandra’s verdienste, ook al werd zij daarvoor in Alkmaar niet gelauwerd.
Initiatiefnemer van ons museum, Hans van der Schaaf, hoorde van haar kwaliteiten en wist haar aan het Van Eesteren Museum te binden. Een gouden vondst, want Sandra was niet alleen twee termijnen lang bestuurder van ons museum, zij gaf ook samen met andere betrokkenen van het eerste uur vorm aan onze eerste tentoonstellingen en huisstijl. Daarmee was zij gezichtsbepalend voor ons museum.

Haar vindingrijkheid en expertise stonden ook aan de wieg van de Van Eesteren Museumwoning en daarmee van onze collectie. Een collectie die ons uiteindelijk de status van erkend museum verleende. En alhoewel Sandra haar bestuurstaak bij het museum reeds had neergelegd, bij het taaie proces van de museumregistratie stond zij ons bij met raad en daad. Ook als niet-bestuurder bleef zij trouw en betrokken en konden wij altijd een beroep op haar doen. Zelfs in de drukke tijd dat zij zich inzette voor het Literatuurmuseum en de RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis – en de nalatenschap van haar schrijvende vader ontsloot, miste zij geen tentoonstelling of belangrijk evenement in het Van Eesteren Museum.

Sandra wilde de afgelopen maanden voor het Van Eesteren Museum de werkgroep collectieregistratie gaan opzetten. Een droeve tijding over haar gezondheid doorkruiste dit voornemen. Met Sandra verliezen we een bijzondere fan en steun en toeverlaat en een bijzonder vriendelijk, integer en strijdbaar mens. We zullen haar node missen en wensen haar familie veel sterkte.

 


Uitgelicht

Tentoonstelling We built this city on Rock and Roll - Foto Luuk KramerVerkoop Tussen Kunst & Vintage. Vrijwilliger Jennifer toont telefoon. Foto: Anna Ietswaart.


van Eesteren Museum