In memoriam Wouter de Back

In memoriam Wouter de Back
⭑ 22 juli 1950  –  ✝ 14 juni 2021

 

In de nacht van 14 op 15 juni 2021 overleed Wouter de Back. Onze (laatste) ouwe reus is niet meer.

Wouter was al geruime tijd ziek. Hij was niet bang voor de dood, maar wel voor het einde van zijn leven. Zo schrijft hij op de rouwkaart. Desondanks nam hij een moedig besluit: hij besloot niet door te gaan met levensverlengende behandelingen, maar koos voor kwaliteit van leven.

Wouter was al voor de opening van het Van Eesteren Museum aan de Burgemeester de Vlugtlaan aan ons museum verbonden. Samen met andere enthousiaste vrijwilligers en onder de bezielende leiding van stichtend directeur van het museum Hans van der Schaaf, verbouwde hij het klaslokaal aan de Burgemeester de Vlugtlaan. Het verwijderen van oude kookfornuizen, het vernieuwen van plafond en de elektra erboven en het volledig grijs verven van onze startlocatie, niets was Wouter teveel. Kalm en het hoofd koel houdend bedacht hij samen met zijn maat Goof Schönberg de inventiefste oplossingen en de sport was om dat zo duurzaam en goedkoop mogelijk te doen. Wouter, en ook Goof, investeerden daarin veel tijd en geduld. Zij waren er dan ook vrijwel altijd. Fulltime vrijwilligers. Onze technische dienst.

Daarnaast nam Wouter al snel veel meer werkzaamheden op zich. Want net als de meeste vrijwilligers uit die beginperiode vervulde Wouter, meestal samen met Goof, meerdere taken. Samen pakten ze gewoon aan wat er gedaan moest worden. Wandelingen uitzetten, informatie vergaren over de markante gebouwen in de buurt, bezoekers rondleiden. Wouter nam hierin het voortouw en werd al gauw coördinator van de wandelgidsen. Hij organiseerde de club gidsen, bracht ze samen in groepsbijeenkomsten en excursies en breidde met hen het arsenaal aan wandelingen uit. Zo ook in 2017 bij de tentoonstelling Een Betere Stad in het Stadsarchief. Hij coördineerde negen nieuwe wandelingen onder de titel Op Pad door de Tuinstad. Wouter was ook onze technische man wanneer het ging om digitale presentaties en Van Eesteren Gesprekken.

Voor en met het Van Eesteren Museum bouwde hij lustig voort. Bij het inrichten van de museumwoning aan de Freek Oxstraat, het bouwen van veel verschillende tentoonstellingen tot in het Tuinstadhuis en de kapel in Buitenveldert aan toe, het opbouwen van stands op de Uitmarkt en tot slot zijn bemoeienis met de bouw van het Van Eesteren Paviljoen. De afwerking binnen was grotendeels wegbezuinigd, maar ook hier moest een vaste inrichting en opstelling komen. Wekenlang werd er door Wouter met Goof en klushulp Ben Ommen geschilderd, getimmerd, apparatuur aangesloten en ingesteld. Toen dat prachtig was voltooid was er daarna het onderhoud van het gebouw dat hij liefdevol en trouw op zich nam.
Samen met zijn partner Joke vervulde Wouter bij de opening van ons paviljoen nog een bijzondere rol. Beiden gekleed in een witte doktersjas als heuse assistenten van Cornelis van Eesteren, onthuldden zij het nieuwe gebouw.

De ruim tien jaar inzet die Wouter gaf aan het museum was een glorieuze en vrolijke tijd. Genereus deelde Wouter zijn kennis en kunde en gezelligheid. Wouter je was een aimabele collega die kalmte en rust bracht. Prettig en behulpzaam. Vriendelijk en goedpraats. Als het nodig was ietwat op de achtergrond en als het kon vooraan en in actie!
We zullen je allemaal zeer missen Wouter. Via de wind in de bomen rond de Sloterplas blazen wij onze allerbeste wensen aan je dierbaren en koesteren wij in het museum samen de mooie herinneringen aan jou.

Van Wouter is afscheid genomen in kleine kring.

 


Uitgelicht

Tentoonstelling We built this city on Rock and Roll - Foto Luuk KramerVerkoop Tussen Kunst & Vintage. Vrijwilliger Jennifer toont telefoon. Foto: Anna Ietswaart.


van Eesteren Museum