Nieuw! Mouna & Milan ontdekken de speeltoestellen van Aldo van Eyck

Spring, kruip, duikel, doe mee en laat je fantasie gaan met Mouna en Milan en hun speurtocht naar de speeltoestellen van Aldo van Eyck. In een serie van 8 speelkaarten voor kinderen van 4 tot 9 jaar, ontwikkeld door het educatieteam van het Van Eesteren Museum, beleven schoolmaatjes Mouna en Milan een spannend en creatief avontuur!

Leer spelenderwijs over de speelobjecten van Aldo van Eyck
Mouna en Milan maken samen een fantasievolle reis langs de diverse speeltoestellen van Aldo van Eyck en ontdekken spelenderwijs de eigenschappen, vorm en beeldtaal van deze speelobjecten. De trechter, de springstenen, de klimboog, de iconische iglo en de werktas van Van Eesteren komen voorbij en hebben allemaal een hoofdrol in het verhaal. Om de fantasie extra te prikkelen zijn alle speelkaarten voorzien van een speciale beweeg- en doe-opdracht en een liedje.

‘Hoe mooi is het dat speelobjecten van meer dan een halve eeuw oud onze jongsten nog inspireren en laten bewegen, Mouna en Milan geven het goede voorbeeld!’ Anouk de Wit, directeur Van Eesteren Museum

Speeltoestellen en speelplaatsen met geschiedenis
Na de Tweede Wereldoorlog werden in heel Amsterdam openbare speelplaatsen aangelegd. In totaal zelfs meer dan 700 stuks. Vooral in de nieuwe woonwijken die we nu Nieuw-West noemen. Architect en ontwerper Aldo van Eyck (1918-1999) ontwierp daarvoor in opdracht van het toenmalige hoofd van de afdeling Stadsontwikkeling van de Dienst der Publieke Werken Jakoba Mulder niet alleen de iglo, de trechter en de klimboog, maar ook de inrichting van een groot deel van de speelplaatsen.

Speelkaarten ontwikkeld door educatieteam
De speelkaarten zijn mogelijk gemaakt door het Kickstart Cultuurfonds en ontwikkeld door het educatieteam van het Van Eesteren Museum waarvan teamleden Marian Konijn en Fienie Gerekink het verhaal van Mouna en Milan uitwerkten. In totaal bestaat het educatieteam uit zeven gepassioneerde educatiegidsen die de jeugd laten kennismaken met het erfgoed uit de wederopbouw, Westelijke Tuinsteden en gedachtegoed van Van Eesteren. Zij verzorgen op locatie en in het Van Eesteren Paviljoen voor jong en oud diverse educatieve programma’s en museumworkshops. Het educatieteam werd bij de ontwikkeling van de speelkaarten ondersteund door projectcoördinator Annemarie Schuitema. Ontwerper Iwan Daniëls tekende voor het beeldverhaal en de Mouna en Milan karakters. De speelkaarten vormen de basis van een educatief programma voor de onderbouw van het basisonderwijs maar zijn ook door iedereen individueel te gebruiken.

Educatieteam
Het educatieteam van het museum laat kinderen en leerlingen kennismaken met vormgeving, architectuur, design en kunst en leert ze nieuwsgierig te zijn naar de eigen leefwereld en woonomgeving; zij ontdekken hun eigen buurt (m.n. in Nieuw-West) en leren er trots op te zijn.
Wilt u meer weten over de activiteiten en lesprogramma’s (op maat) van ons educatieteam? Klik dan hier voor meer informatie over ons educatieteam.

 

Download de speelkaarten
1. Speel (er) mee! Zoek je Aldo – Door de tunnel
2. Speel (er) mee! Zoek je Aldo – In het Zand
3. Speel (er) mee! Zoek je Aldo – Naar de top
4. Speel (er) mee! Zoek je Aldo – Op de stenen
5. Speel (er) mee! Zoek je Aldo – Aan het meer
6. Speel (er) mee! Zoek je Aldo – In de iglo
7. Speel (er) mee! Zoek je Aldo – Over de kop
8. Speel (er) mee! Zoek je Aldo – Bij het museum

Een eerder gepubliceerde Speel (er) mee! Zoek je Aldo speelkaart met de 8 speeltoestellen is te downloaden via:
0. Speel (er) mee! Zoek je Aldo – Speur mee

 

​De productie van de speelkaarten is mede mogelijk gemaakt door het Kickstart Cultuurfonds.

Uitgelicht