Online: We built this city on Indorock and Roll

Het Van Eesteren Museum was op donderdag 20 mei jl. te gast in de uitzending AM Stories van het Amsterdam Museum samen met Riboet Verhalenkunst. We hadden het over Indorock!

Indorockers van het eerste uur
Tussen 1945 en midden jaren 1960 verhuisden rond de 350.000 Indische Nederlanders vanuit voormalig Nederlands-Indië en Indonesië naar Nederland. Ook Amsterdam kreeg veel nieuwe inwoners met een Indische achtergrond en velen van hen werden gehuisvest in de uitbreidingswijken Westelijke Tuinsteden, tegenwoordig Amsterdam Nieuw-West. De opkomende jeugdcultuur in die wijken ging hand in hand met de opkomst van nieuwe muziekstijlen. Daarbinnen nam de Indorock een prominente plaats in, een eigen sound waarmee ‘de Indo’s’ hun naam in Nederland, maar ook internationaal wisten te vestigen.

Programma
Voor deze bijzondere AM Stories uitzending was het Van Eesteren Museum samen met Riboet Verhalenkunst te gast bij het Amsterdam Museum. Onder leiding van Manager Educatie en Participatie bij het Amsterdam Museum Gonca Yalçiner en Elsbeth Vernout van Riboet Verhalenkunst, namen we een kijkje in de muziekgeschiedenis van Indorock en de bijhorende Amsterdamse Indorockhelden aan de hand van beelden, geluid en prachtige verhalen.

Directeur Van Eesteren Museum Anouk de Wit vertelde over de tentoonstelling We built this city on Rock and Roll die momenteel te zien is in het Van Eesteren Museum. Ook kregen we een mini-college over de Tielman Brothers, een beroemde Indorockband en spraken we over de documentaire Klanken van Oorsprong van Hetty Naaijkens over de belangrijke rol van Indische-Nederlanders in de Nederlandse popmuziek.

Indorocker Raymond Berghahn sprak over zijn tijd bij de Indorockband Candy Kids, Indorocker Ronnie Dumas blikte terug op de Indorockjaren in Amsterdam Nieuw-West, de optredens op de Zeedijk en wij keken samen naar een reportage over zijn huisband van Stichting De Brug in Amsterdam Geuzenveld, Suara Jembatan, gefilmd in het Van Eesteren Museum. We sloten af met een gitaarsolo van de jonge en talentvolle Moos de Walle, die Indorock met de paplepel kreeg ingegoten.

Bekijk de uitzending terug en Indorock-’n-roll met ons mee!

Sprekers
Amsterdam Museum: Manager Educatie en Participatie Gonca Yalçiner
Riboet Verhalenkunst: Wendy Ripassa, Elsbeth Vernout en Martijn Grootendorst
Indorockers: Raymond Berghahn, Ronnie Dumas en Moos de Walle.
Van Eesteren Museum: Directeur Anouk de Wit

Met dank aan het Amsterdam Museum en Riboet Verhalenkunst. 

Terugkijken
De uitzending is te bekijken door te klikken op filmpje bovenaan deze pagina, of via onderstaande websites. Omroep Salto zendt de uitzendingen van AM Live ook uit via de televisie en via hun website op zaterdagen om 10.00 uur en op maandagen om 22.00 uur.

Terugluisteren: podcast!
Wil je de uitzending liever terugluisteren? Ga dan naar www.amsterdammuseum.nl/podcast

 

Uitgelicht