Ontdek de Ring

Het Algemeen Uitbreidingsplan (1935), waarvan Cornelis van Eesteren hoofdontwerper was, is de basis geweest voor de uitbreiding van de stad in westelijke en zuidelijke richting, met de Westelijke Tuinsteden en Tuinstad Buitenveldert als resultaat. In het plan is een ringweg, de Ceintuurparkweg, opgenomen. De weg is er in deze vorm uiteindelijke nooit gekomen. In plaats hiervan is er gekozen voor een veel dominantere stads-autosnelweg die kruisingsvrij over alle andere soorten verkeer heen loopt, en in 1968 in het Rijkswegenplan is opgenomen.

Ruim een halve eeuw geleden begon de bouw van de Ringweg A10, die de binnenstad van Amsterdam omsluit. Verkeersader, barrière en herkenningspunt in één. Van 5 t/m 9 november, tijdens de tweede editie van de Week van de Stad, wordt het meest dynamische stuk van Amsterdam verkend: de Ring A10. Terwijl de binnenstad steeds duurder en drukker wordt, bieden de gebieden direct aan de Ring nog ruimte voor experiment. Ontdek 64 kilometer stad in ontwikkeling tijdens een week met een boordevol programma. We lichten er hier enkele activiteiten uit:

Ga op de Museumnacht terug naar de ‘fabulous’ fifties en sixties! De tijd van het bermtoerisme, de opkomst van de auto, de scooters, nozems en de aanleg van de ringweg om Amsterdam. Want in het Van Eesteren Museum kun je de Week van de Stad aftrappen tijdens deze nachtelijke avond op zaterdag 1 november. Meer info.

Ontdek de Ring te voet. Wandelen op, onder en langs de Ring in samenwerking met ARCAM en diverse gidsen. Op woensdag 5 november wordt gewandeld van het Fashion Hotel naar WOW, onder leiding van Karin Ruisch (cultuurwetenschapper, gids in Nieuw-West en verbonden aan het Van Eesteren Museum). Meer info.

Bezoek het Bermtoerisme Museum, waarin snelweg-recreatie uit de jaren ’50 en ’60 wordt herbeleefd en naar het heden wordt vertaald. Het museum is open van woensdag 5 t/m zaterdag 8 november. Met op de zaterdag vanaf 15 uur Ringverhalen Live. O.a. een verhaal over De autonauten van de kosmosnelweg, in samenwerking met Das Magazin. Het Bermtoerisme Museum is een project van Victorien Koningsberger, naast redactielid van Week van de Stad ook medewerker van het Van Eesteren Museum. Meer info.

A10_Memories from the Future is een kunstproject van Alejandro Ramirez op verschillende locaties in de Kolenkitbuurt. De kunstenaar heeft fictie ingezet om de complexiteit van de geschiedenis van de Kolenkitbuurt te laten zien. 
Verledens, hedens en toekomsten van de buurt aan de Ring A10 met elkaar verknoopt. Buurtsciencefiction, maar dan over de werkelijkheid. Op woensdag 5 november is de opening en op donderdag 6 november en vrijdag 7 november om 19.00 u vinden rondleidingen langs alle locaties plaats. Meer info.

Zie www.weekvandestad.nl voor het volledige programma. Zo zijn er ringsafari’s langs de verschillende ringen van Amsterdam (Singel, Singelgracht, A10 en de Grote Ring), een filmavond en talkshow over ringwegen wereldwijd en meer activiteiten, kunst, gesprekken en te bezoeken plekken. En lees online de Ringverhalen, waaronder ‘Snelweg op je balkon‘.


Ringweg A10-West. Foto: Victorien Koningsberger.Ringweg A10-West; kort na de opening in 1975.De Westelijke Tuinsteden als onderdeel van het Algemeen Uitbreidingsplan van Amsterdam in 1935.

Uitgelicht

Tentoonstelling We built this city on Rock and Roll - Foto Luuk KramerVerkoop Tussen Kunst & Vintage. Vrijwilliger Jennifer toont telefoon. Foto: Anna Ietswaart.


van Eesteren Museum