Openingsspeech Kajsa Ollongren

Het was een bijzonder feest, de opening van ons paviljoen aan de plas, om meerdere redenen. Bijzonder verguld waren we met de komst van toen nog loco-burgemeester Kajsa Ollongren. Samen met lokaal bestuurder Ronald Mauer opende zij het paviljoen. De hectiek van de opening, een vol programma, en een auto die op haar stond te wachten om haar naar Den Haag te brengen, maakten dat de speech die zij op zak had niet meer werd voorgedragen.

Ook de altijd leuke verhalen van Ronald Mauer, dit keer voorbereid met een goede oneliner over Juliana, de Choco Prinses en en een toekomstige vice premier, hebben we daardoor jammer genoeg gemist. Lees hieronder Kajsa’s speech. Sinds 26 oktober 2017 is zij vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. We hopen natuurlijk dat zij Van Eesterens as- en inspiraties uitdraagt ver buiten Amsterdam, danken haar nogmaals voor haar laatste optreden als loco-burgemeester van Amsterdam en wensen haar veel succes toe op haar nieuwe post.

Speech Opening Van Eesteren Paviljoen, 20 oktober 2017
Kajsa Ollongren, locoburgemeester

Geachte aanwezigen,

Ik noem graag een aantal namen en ben benieuwd of u weet wat ze met elkaar gemeen hebben: Henk Spaan, John Metgod, Wim Kok, Max van den Berg en David Endt.

Iets met voetbal en politiek, hoor ik u denken, maar u kent het antwoord waarschijnlijk al: het zijn huidige en voormalige bewoners van Nieuw-West.

Met vele andere prominente en minder prominente bewoners geïnterviewd in 1994 voor een bijzonder boekje getiteld: ‘Nieuw-West, een buurt van goede bedoelingen’.

Dat klinkt mooi, een buurt van goede bedoelingen, maar het heeft ook iets weemoedigs. Want goede bedoelingen, die hebben we allemaal. En boeken we ook resultaat?

Ik geloof dat de Westelijke Tuinsteden, met de nodige ups en downs, niet alleen hebben laten zien het goed te bedoelen, maar die bedoelingen ook waar te maken. En het proces is nog gaande.

Sinds ’94 is er immers een hoop veranderd, het meeste ten goede. De hand van Van Eesteren, die bleef en blijft door alles heen echter zichtbaar.

Hij ontwierp de noordoever, de plek waar we nu staan, als dé entree van het Sloterpark, met onder andere een flaneerboulevard. Grote aantallen bezoekers verwachtte hij er, uit de directe omgeving, maar ook uit andere delen van Amsterdam, zoals het centrum: ‘van Paleis tot Plas’.

Precies die gedachte is ook nu een actueel thema. ‘Van Paleis tot Plas’ sluit helemaal aan op maatregelen van het huidige college om de drukte in de stad te spreiden, en zo de stad in balans te houden. De Sloterplas en haar oevers spelen daarbij een hele belangrijke rol.

Zo zie ik rond de Sloterplas een gebied ontstaan waar bewoners én bezoekers van Amsterdam zich uitstekend kunnen ontspannen en vermaken. Gaat u mee?

Het vergrote strandje aan de Noordoever, het Sloterstrand, trekt steeds meer bezoekers, jong én oud. Het begint een serieus alternatief te worden voor mensen die geen zin hebben in de file naar de kust te belanden.

En heeft u ooit van discgolf gehoord? Ik ook niet, maar je speelt het hier, aan de Sloterplas. En er is nog zoveel meer… terwijl ook de rust aan de plas moet blijven tellen. Ook dat is haar kracht.

Amsterdam investeert in dit gebied. Omdat Nieuw-West meer potentieel heeft dan menig bezoeker en bewoner denkt. Dat potentieel gaat natuurlijk niet alleen over licht en lucht, over groen en bewegen.

Ik zie in Nieuw-West bijvoorbeeld een fantastische ontwikkeling in Riekerpolder, waar jonge ondernemers, startups met name, in B.Amsterdam een ideale werkplek vinden om hun ambities waar te maken.

En ze staan, voor de goede orde, niet alleen. Of het nu Workspace, startup hub of incubator heet: jong, vaak internationaal talent vindt elkaar op de plekken die er toe doen. Nieuw-West, dus.

Ik ga zo een lint doorknippen dus rond ik af. Veel is vandaag gezegd over de grote verdiensten van Cornelis van Eesteren en zijn team – zeker mag hier ook mejuffrouw Mulder worden genoemd – en over hun werk, hun nagedachtenis.

Naast deze bekende namen uit het verleden zijn er talloze andere mensen die hebben bijgedragen aan de totstandkoming van dit museum. Er is met heel veel energie, heel hard gewerkt. Zonder de inzet van al die vrijwilligers zou dit museum niet bestaan. Zij verdienen oprecht een groot compliment.

Op een plek als deze weet ik zeker dat ook Nieuw-West sprongen blijft maken. Sprongen op sociaal gebied, in de fysieke structuur en op recreatief en toeristisch gebied. En natuurlijk sprongen in de geest, in de verbeelding.

In dit paviljoen heeft Van Eesteren een huis gevonden zoals hij dat voor zoveel Amsterdammers heeft ontworpen. Een huis met ruimte voor exposities, workshops, educatiemogelijkheden, horeca en nog veel meer. Laat het voor u een plaats voor ontmoeting, discussie en inspiratie zijn en blijven.

Ik verklaar het Van Eesteren Paviljoen bij deze voor geopend.


Anouk de Wit, Ronald Mauer en Kajsa Ollongren (vlnr)

Uitgelicht

Tentoonstelling We built this city on Rock and Roll - Foto Luuk KramerVerkoop Tussen Kunst & Vintage. Vrijwilliger Jennifer toont telefoon. Foto: Anna Ietswaart.


van Eesteren Museum