Do-it-yourself: Podcast Wandkunst? Want Kunst!

Podcast + fiets-/wandeltocht

In de podcast Wandkunst? Want Kunst! neemt het Van Eesteren Museum je mee op pad langs wandkunstwerken in het Van Eesteren Buitenmuseum; delen van de bebouwde omgeving van Slotermeer. We vertellen de verhalen achter de monumentale wandkunstwerken van na de Tweede Wereldoorlog die het buitenmuseum rijk is en onderzoeken de waarde en toepassingen van wandkunst voor vandaag de dag.

Wandkunst
Monumentale wandkunst is kunst die een vast onderdeel uitmaakt van een gebouw. Denk bijvoorbeeld aan mozaïeken, betonreliëfs of wandschilderingen, maar ook glas-in-loodramen en wandtapijten vallen onder deze categorie. De wederopbouwperiode en wandkunst zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Van 2016 tot 2018 heeft de gemeente Amsterdam een inventarisatie gemaakt van alle nog aanwezige monumentale wandkunstwerken uit de wederopbouwperiode in Amsterdam. Meer dan 200 kunstwerken zijn geteld en voorzien van een gelaagde culturele waardebepaling. In december 2018 is de inventarisatie gepresenteerd aan de gemeenteraad van Amsterdam. Tot op de dag van vandaag worden er nog kunstwerken gevonden, het werk gaat daarom nog door.

Podcast: fiets of wandel & luister mee!
De podcast Wandkunst? Want Kunst! start bij het Van Eesteren Museum en voert langs 13 (monumentale) wandkunstwerken die zich in ons buitenmuseum bevinden.

In de podcast komen verschillende vertellers aan het woord, waaronder kunstenaar Rob Loos: ‘En als het klopt, dan ga je lachen, dan voel je je hartstikke blij, dan reageert je lichaam, je gaat dieper ademhalen. En ik, ik ga dan zingen, en dan klopt het.’ Aldus Rob over wandkunst. Naast Rob komen ook aan het woord kunsthistorici van de dienst Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam, kunstenaars van wandkunstwerken en hun nazaten, en auteurs die opgroeiden in Amsterdam Nieuw-West.

Stream de podcast en download de routekaart
De podcast is via deze pagina te beluisteren maar ook via de speciale Van Eesteren Museum Soundcloud pagina. De routekaart Wandkunst? Want kunst! en de beschrijving voor bij de tocht download je hier.

Tip: Pak de fiets en fiets van kunstwerk naar kunstwerk. Sta stil bij het wandkunstwerk, bewonder het en luister naar de teksten erover.

Meer wandkunst?
Bekijk hier alle ruim 200 naoorlogse monumentale wandkunstwerken in Amsterdam (webpagina van de gemeente Amsterdam, inclusief plattegrond).

Meer lezen?
Achtergrondartikel door kunsthistorica Lies Netel, in opdracht van het Van Eesteren Museum: Wandkunst in het buitenmuseum van het Van Eesteren Museum (november 2018).

Verslag van het Van Eesteren Gesprek #63. Monumentale Wandkunst: Een chronologisch overzicht van technieken en topstukken in Amsterdam. Sprekers: Yteke Spoelstra en Annette ten Doeschate (30 november 2017).

 

Plan uw bezoek

Steun ons!
Heeft u genoten van deze podcast en onze andere gratis (online-)activiteiten? En wilt u het museum helpen in deze lastige tijd? Steun het museum dan nu!
Het Van Eesteren Museum staat volledig achter de maatregelen tegen het coronavirus, maar wordt er zwaar door geraakt. Elke donatie helpt. Alvast bedankt.

 

Uitgelicht