Politieke tekenworkshop

Yuri Veerman

Yuri Veerman voor de poster ‘Bernhard van Oranje, de Prins met 349 huizen’.

 

Vraag: Teken je eigen huis Links: Partij voor de Dieren, rechts: niet-stemmer

Vraag: Teken je eigen huis
Links: Partij voor de Dieren, rechts: niet-stemmer

Wat krijg je als je een PVV’er, een D66’er en een DENK’er vraagt om hun eigen huis te tekenen, of hun werk, of godsdienst? Kunstenaar Yuri Veerman (stemt Partij voor de Dieren) organiseert in het kader van zijn residency bij het Van Eesteren Museum tweemaal een politieke tekenworkshop in het museum. 

Met een groep van tien mensen gaan we gedurende de workshop, in een ontspannen sfeer, tekeningen maken. De tekeningen komen tot stand, door simpele opdrachten met onze grondrechten als vertrekpunt: teken je eigen woning, teken je eigen godsdienst, teken je eigen lichaam en meer. De individuele tekeningen vormen zo een portret van het (politieke) individu, terwijl het geheel een reflectie vormt van onze collectieve rechten.

Moet je een goede tekenaar zijn: nee, iedereen is van harte welkom! De enige vereiste is dat je vertelt op welke partij je gaat stemmen. Ook als je bewust niet gaat stemmen kan je meedoen. Je deelname is anoniem. 

Aan het einde van de workshop hangen er meer dan 100 tekeningen en kunnen we zien wat de verschillen en overeenkomsten zijn. Veerman zal in de weken daarna een serie politieke affiches ontwerpen waarin de tekeningen van de deelnemers worden verwerkt.


Workshop
De workshops vinden plaats op zondag 22 en woensdag 25 oktober, van 17.00 tot 19.00. Voorafgaand aan de workshop zal Yuri een korte lezing geven over het politieke affiche. Aan het einde is er een borrel en praten we wat na over de tekeningen die zijn gemaakt. Doe je mee? Meld je aan bij programma@vaneesterenmuseum.nl 

Over de selectie: Iedereen kan meedoen. Echter, omdat we streven naar een zo divers mogelijke groep mensen, om zo het hele politieke spectrum te beslaan, zullen we voorrang geven aan mensen die op een partij stemmen die nog niet in de aangemelde groep voorkomt. Je kan maar één keer mee doen, maar je mag jezelf voor meerdere workshops aanmelden.

Over de kunstenaar
Yuri Veerman is kunstenaar en ontwerper, werkzaam in Amsterdam. In zijn werk behandelt hij politieke en maatschappelijke onderwerpen vanuit een visueel en poëtisch perspectief. Zijn werk is de afgelopen jaren meermaals verschenen in het Amsterdamse straatbeeld: zijn posters tegen de woningcrisis en de ‘uitverkoop’ van Amsterdam kregen een iconische status. De posters Ik lust geen monocultuur en Bernhard van Oranje, de Prins met 349 huizen zijn in verschillende musea tentoongesteld.

Uitgelicht