Tuinstad’se rijtjeshuizen

Het rijtjeshuis kan gezien worden als hét typische Nederlandse huis. De meerderheid van de Nederlandse bevolking bewoont een dergelijke woning. Vier van de ongeveer zeven miljoen huizen in Nederland zijn rijtjeshuizen.

Ook in Nieuw-West kan men niet heen om het rijtjeshuis. In de Westelijke Tuinsteden vind je naast portieketagewoningen, duplexwoningen en flats ook veel rijtjeshuizen. Van Eesteren vond in de opzet van de Westelijke Tuinsteden diversiteit heel belangrijk. Tussen de portieketagewoningen en de hoogbouw in werden veel rijtjes met eengezinswoningen gebouwd.

In de Couperusbuurt vind je bijvoorbeeld identieke aan elkaar geschakelde eengezinswoningen van architecten Snellebrand en Tuynman (1954). In Slotervaart- Zuid ligt het Bluebanddorp met de zaagtandwoningen van Van Gool (1959), maar ook in uitbreidingen als Nieuw-Sloten en Middelveldse Akerpolder en in de vernieuwingsgebieden in Nieuw-West is het rijtjeshuis alom vertegenwoordigd. Denk aan het project Hartenlust van Kempe Thill Architecten in de Domela Nieuwenhuisstraat.

Fietstocht
In aansluiting op de tentoonstelling ‘Het Rijtjeshuis’ en het Van Eesterengesprek #37 is er zaterdag 22 november een fietsexcursie onder leiding van Noud de Vreeze en Erik Swierstra, langs Rijtjeshuizen in Slotermeer en Geuzenveld. Zie hier de praktische informatie zoals vertrektijd en kaartjes.

Nieuw-Sloten, het rijtjeshuis in hoge dichtheid
Kom woensdag 17 december tijdens het Van Eesterengesprek #38 ‘Nieuw-Sloten, het rijtjeshuis in hoge dichtheid’ luisteren naar Anouk de Wit en Wil Val, beide kenners van de negentigerjaren wijk Nieuw-Sloten. Lees hier verder voor achtergrond- en praktische info.


Rotterdam, Lindtstraat 12060-40. Foto: © Luuk Kramer.Bejaardenwoningen in rijtjes in Slotermeer. Foto: Noud de Vreeze.Atelierwoningen Van Karnebeekstraat in Geuzenveld. Foto: BMA.Louis Couperusstraat in Slotermeer. Foto: Noud de VreezeBetondorp in Amsterdam-Oost. Foto: Noud de Vreeze.

Uitgelicht

Tentoonstelling We built this city on Rock and Roll - Foto Luuk KramerVerkoop Tussen Kunst & Vintage. Vrijwilliger Jennifer toont telefoon. Foto: Anna Ietswaart.


van Eesteren Museum