Slotervaart

Tegelijk met de bouw van Geuzenveld is aan de andere kant van de Sloterplas nog een tuinstad aangelegd: Slotervaart. De naam dankt de wijk aan de vroegere waterweg die ooit de Overtoomse Sluis met het dorp Sloten verbond. De architectuur van Slotervaart is een mengeling tussen laag-, middel- en hoogbouw. Van de naoorlogse bouw zijn de zaagtandwoningen verreweg het meest bekend. De woningen met zigzaggevels hebben de bijnaam ‘Bluebanddorp’ gekregen, vanwege de herkenbare blauwe omlijsting van het dak. Het grote complex Sloterhof uit 1959 is inmiddels Rijksmonument.

Klusflat Klarenstraat is een landelijk voorbeeldproject hoe een naoorlogse portieketageflat door kopers zelf kan worden getransformeerd tot een gedifferentieerd woongebouw. Om de hoek staat de metershoge bruine beer ‘De Staalman’, de opvallendste van de vele kunstwerken verspreid door de wijk. De centrale as in de wijk is de Johan Huizingalaan, dat als ‘eetstraat’ rijk is aan culinaire winkels en restaurants van diverse nationaliteiten. Naast wonen en recreëren wordt er gewerkt in Slotervaart. In kantoren onderin flats, in markante kantoorcomplexen langs de Ringweg A10, en op het Rieker Business Park. Waar voorheen typemachines werden geproduceerd in de fabriek van IBM, hebben nu ‘start-ups’ hun werkplek.

Lees verder
* Over het stedenbouwkundig plan Slotervaart
* En lees verder over Tuinstad Overtoomse Veld

Prentbriefkaart van het Viaduct Johan Huizingalaan / Cornelis Lelylaan in Slotervaart. Op de achtergrond flats van het Sloterhof; circa 1962.Blauwe Moskee. Foto: Erik Swierstra.

Slotervaart