SuperWest: gratis buurtexposities en audiotours

 

 

 

In het kader van SuperWest nemen wij je mee op pad in vernieuwde buurten van Amsterdam West en Nieuw-West: Kolenkitbuurt en Laan van Spartaan, Staalmanpleinbuurt, Bakema- en Dudokbuurten en stadscentrum Osdorpplein. Gratis buurtexposities en bijbehorende gratis audiotours voeren langs prijswinnende gebouwen en projecten en bevatten verhalen van bewoners, gebruikers en makers van deze gebouwen. Wie wonen hier? Hoe ervaart de buurt dit gebouw? Is de buurt in de afgelopen jaren veranderd?

Op pad in de vernieuwde buurten
Om de enorme vernieuwingsoperatie van de afgelopen twintig jaar in de Westelijke Tuinsteden van Amsterdam zichtbaarder te maken, zet het museum een aantal vernieuwde buurten in de spotlight. Allereerst in de tentoonstelling in het Van Eesteren Museum. Daaraan wordt het werk toegevoegd van vier kunstenaars die samen met fotograaf Dalal el Ouariachi op onderzoek uitgingen in de vernieuwde buurten. De kunstwerken en foto’s die zij naar aanleiding daarvan maakten, belichten de buurten en hun bewoners op bijzondere wijze. Gelijktijdig zet SuperWest deze buurten in de spotlight door er tijdelijk neer te strijken. Er worden speciale wandelingen onder leiding van een gids georganiseerd. En aan de hand van gratis buurtexposties met bijbehorende audiotours kunnen mensen zelf op pad gaan om de buurten met eigen ogen en oren te verkennen en ontdekken.

Gratis buurtexposities en audiotours
De gratis buurtexposities bestaan uit verschillende uitingen die te zien zullen zijn in de raampartijen van prijswinnende of genomineerde gebouwen. De bijbehorende audiotour (Nederlandstalig) voert je in eigen tempo langs iconische gebouwen in deze vernieuwde buurten en kan worden beluisterd door QR-codes op de ramen van de gebouwen te scannen. De buurtexposities zijn slechts enkele weken te zien. De bijbehorende audiotours blijven langer beschikbaar.

7 september t/m 12 oktober 2022: Kolenkitbuurt en Laan van Spartaan
De eerste buurten die wij gaan verkennen zijn de Kolenkitbuurt en Laan van Spartaan. De buurtexpostie start bij gebouw Foyer aan de Jacob van Arteveldestraat en voert langs zeven prijswinnende bouwprojecten in beide buurten. In de bijhorende audiotour komen verschillende vertellers aan het woord. Waaronder kunstenaar Tom van Veen, buurtbewoner en ondernemer van Café Boes en Beis Rob de Visser en oud-directeur van het Het Gemeenschappelijk Administratiekantoor Tjeerd Hulsman.

Download hier de routekaart voor de buurtexpositie Kolenkitbuurt en Laan van Spartaan.

15 september t/m 20 oktober  2022: Staalmanpleinbuurt 
De tweede buurt die wij gaan verkennen is de Staalmanpleinbuurt. De buurtexpositie start op het Staalmanplein en voert langs zeven prijswinnende bouwprojecten in de vernieuwde buurt. In de bijhorende audiotour komen verschillende vertellers aan het woord. Waaronder kunstenaar Frederike Top, architectuurhistoricus Patricia van Ulzen en coördinator Samen Leren in de Wijk en Hulp in de Buurt Ruth Hooiveld.

Download hier de routekaart voor de buurtexpositie Staalmanpleinbuurt.

13 oktober t/m 22: Geuzenveld Bakema- en Dudokbuurt
De derde buurt die wij gaan ontdekken in de Bakema- en Dudokbuurt in Geuzenveld. De buurtexpositie start bij het Lambertus Zijlplein en voert langs acht bouwprojecten in de buurt. In de bijhorende audiotour komen onder andere Van Eesteren Wandelgids Karin Ruisch, directeur regio Noord-West bij BPD Esther Agricola en kunstenaar Peik Suyling aan het woord.

Download hier de routekaart voor de buurtexpositie Bakema – en Dudokbuurt

17 november t/m 18 december 2022: Stadscentrum Osdorpplein 
De laatste buurt die wij gaan ontdekken is het stadscentrum Osdorpplein. De buurtexpositie start bij gebouw Meer en Oever-Schutterstoren aan Oeverpad 151, 204 in Osdorp en voert langs zes plekken. In de bijhorende audiotour komen verschillende vertellers aan het woord, waaronder kunstenaar Soumaya Bazi, wandelgids Stan Lenssen en architect Liesbeth van der Pol.

Download hier de routekaart voor de buurtexpositie Stadscentrum Osdorpplein.

Meer SuperWest?
In de manifestatie SuperWest staat de omvangrijke stedelijke vernieuwing centraal die gedurende de afgelopen twintig jaar heeft plaatsgevonden in de Westelijke Tuinsteden van Amsterdam. Sinds het jaar 2000 zijn in Amsterdam-West en Amsterdam Nieuw-West maar liefst 25.312 woningen nieuw gebouwd, gerenoveerd of tot woning getransformeerd. Een enorme vernieuwingsoperatie. Met SuperWest wil het Van Eesteren Museum deze enorme operatie zichtbaar maken voor een zo breed mogelijk publiek SuperWest omvat tentoonstellingen, een uitvoerige publicatie, een uitgebreid randprogramma met lezingen, wandelingen, fietstochten en andere activiteiten.

SuperWest  is te zien tot en met 18 december 2022 in het Van Eesteren Museum.

Uitgelicht