SuperWest groeit: Kolenkitbuurt en Laan van Spartaan


Programma (Van Eesteren Museum)

Credits: Almichael Fraay.

Op woensdag 7 september 2022 groeit de manifestatie SuperWest verder met de buurten Kolenkit en Laan van Spartaan. Aan de tentoonstelling in het Van Eesteren Museum wordt dan het werk van beeldend kunstenaar Tom van Veen toegevoegd dat hij maakte geïnspireerd op verhalen van bewoners over vernieuwingsprojecten in deze buurten. Daarnaast opent in de Kolenkitbuurt en de Laan van Spartaan zelf een gratis buurtexpositie, met een gratis audiotour, die langs prijswinnende gebouwen leidt en bieden wij een speciale wandeling door deze buurten aan, de SuperWest Wandeling: Kolenkitbuurt en Laan van Spartaan.

Tom van Veen: verhalen van buurtbewoners
Om de enorme vernieuwingsoperatie die zich voltrok en voltrekt in de Westelijke Tuinsteden van Amsterdam zichtbaarder te maken voor een breed publiek, zet het museum elke 4-5 weken één of twee vernieuwde buurten in de spotlight. Welke gebouwen en bouwprojecten zijn (en worden) daar gerealiseerd? En hoe is het leven daar nu?

De eerste buurten die worden uitgelicht zijn de Kolenkitbuurt en de Laan van Spartaan. In die buurten onderzocht beeldend kunstenaar Tom van Veen (1995) hoe vernieuwingsprojecten het leven daar veranderde. Van Veen, opgeleid aan AKI ArtEZ Academie voor Art & Design in Enschede, werkt multidisciplinair en graag in en met subculturen. Voor SuperWest haalde hij verhalen op in de Kolenkitkas, sprak hij met bewoners en bezocht hij buurtfestivals. Deze verhalen en ontmoetingen verwerkte hij in een performance waarin volksdans symbool staat voor de smeltkroes die de buurt is geworden. Eind augustus wordt de performance uitgevoerd en vastgelegd en wordt hij als videokunstwerk toegevoegd aan de binnententoonstelling SuperWest in het Van Eesteren Museum.

Buurtexpostitie en audiotour: Kolenkit en Laan van Spartaan
Gelijktijdig met de toevoeging van het werk van Van Veen aan de binnententoonstelling opent op 7 september in de buurten Kolenkit en Laan van Spartaan zelf een gratis buurtexpositie in de raampartijen van zeven prijswinnende of genomineerde gebouwen, waaronder Foyer, De Nieuwe Akbar, Collage en Rhapsody. Bij deze buurtexpositie wordt een gratis audiotour (Nederlandstalig) aangeboden. De audiotour neemt je in eigen tempo mee langs iconische gebouwen in deze vernieuwde buurten en kan worden beluisterd door QR-codes op de ramen van de gebouwen te scannen. Ontdek hier de audiotour.

SuperWest Wandeling: Kolenkit en Laan van Spartaan
Naast de buurtexpositie en audiotour biedt het Van Eesteren Museum vanaf 20 augustus 2022 vier maal een SuperWest Wandeling door de buurten Kolenkit en Laan van Spartaan aan, onder leiding van een van onze ervaren wandelgidsen. De wandeling van ongeveer 1,5 uur laat deelnemers de projecten en ontwikkelingen in deze buurten ontdekken en voert langs onder meer Foyer, De Kolenkitkerk en Candy Castle. Ga mee op pad en leer deze buurten kennen. Koop hier tickets voor deze SuperWest Wandeling: Kolenkit en Laan van Spartaan.

Naast de buurtexpositie, audiotour en wandeling is er ook een buurtbiografie over de transformatie van het Jan van Galen Sportpark naar de nieuwe stadsbuurt Laan van Spartaan door Maurits de Hoog en Ivan Nio geschreven. Download de buurtbiografie hier. 

Wat is SuperWest?
In de manifestatie SuperWest staat de omvangrijke stedelijke vernieuwing centraal die gedurende de afgelopen twintig jaar heeft plaatsgevonden in de Westelijke Tuinsteden van Amsterdam: Amsterdam Nieuw-West en de Kolenkitbuurt in West. Sinds het jaar 2000 zijn in het gebied maar liefst 25.312 woningen nieuw gebouwd, gerenoveerd of tot woning getransformeerd. Een enorme vernieuwingsoperatie. Met SuperWest wil het Van Eesteren Museum deze enorme operatie zichtbaar maken voor een zo breed mogelijk publiek. Wat heeft zich de afgelopen twintig jaar voltrokken in de Westelijke Tuinsteden? En wat kunnen wij ervan leren voor de komende twintig jaar, nu een Masterplan Nieuw-West in de maak is?

Naast tentoonstellingen en een uitvoerige publicatie, omvat SuperWest een uitgebreid randprogramma met lezingen, wandelingen, fietstochten en andere activiteiten in de buurten waar deze vernieuwing plaatsvindt.

SuperWest is te zien tot en met 18 december 2022 in het Van Eesteren Museum.

Vindt hier alle informatie over SuperWest.

 

Uitgelicht