SuperWest groeit: Staalmanpleinbuurt

Op donderdag 15 september 2022 groeit de manifestatie SuperWest verder met de Staalmanpleinbuurt. Aan de tentoonstelling in het Van Eesteren Museum wordt dan het werk van kunstenaar Frederike Top toegevoegd. Voor SuperWest trok zij met een letterbak de buurt in om samen met bewoners zogenoemde buurtwoorden te maken. Woorden die kenmerkend zijn voor het leven in de Staalmanpleinbuurt. Daarnaast opent in de buurt zelf een gratis buurtexpositie met bijbehorende gratis audiotour die langs prijswinnende gebouwen leidt, en bieden wij een SuperWest Wandeling in deze buurt aan.

Frederike Top: woorden maken met bewoners
Aan de binnententoonstelling in het Van Eesteren Museum worden elke 4-5 weken vernieuwde buurten toegevoegd. Na de Kolenkitbuurt en de Laan van Spartaan is nu de Staalmanpleinbuurt aan de beurt. In deze buurt onderzocht beeldend kunstenaar Frederike Top (1981) hoe de buurt in de afgelopen jaren is veranderd. Zij is opgeleid tot productontwerper en heeft zich ontwikkeld als (toegepast) kunstenaar waarbij participatie vaak een grote rol speelt in haar werk. Top woont en werkt zelf in Slotervaart en ging voor SuperWest samen met bewoners op zoek naar woorden die kenmerkend zijn voor deze buurt. Zij trok met een letterbak de buurt in en sprak met bewoners over het leven daar, over dagelijkse wandelingen, gebeurtenissen, ontmoetingen en meer. Deze gesprekken schreef zij uit en uit de teksten selecteerde zij ‘buurtwoorden’ die zij verwerkte in een kunstinstallatie, een mobiel. Op die manier kan tekst een letterlijke blauwdruk van een buurt zijn. Haar kunstinstallatie wordt op donderdag 15 september 2022 aan de tentoonstelling SuperWest in het Van Eesteren Museum toegevoegd.

Buurtexpostitie en audiotour: Staalmanpleinbuurt
Gelijktijdig opent in de Staalmanpleinbuurt een gratis buurtexpositie in de raampartijen van prijswinnende of genomineerde gebouwen. Waaronder Klussen op de Klarenstraat, Ru Paré en WestBeat. Bij deze buurtexpositie wordt een gratis audiotour (Nederlandstalig) aangeboden. De audiotour neemt je in eigen tempo mee langs iconische gebouwen in deze vernieuwde buurten en kan worden beluisterd door QR-codes op de ramen van de gebouwen te scannen. De audiotour is hier beschikbaar.

SuperWest Wandeling: Staalmanpleinbuurt
Naast de buurtexpositie en audiotour bieden wij vanaf 17 september 2022 vier maal een SuperWest Wandeling aan in deze buurt, met een van onze ervaren wandelgidsen. De wandeling voert langs onder meer WestBeat en het Staalmanplein. Ga mee op pad en ontdek de ontwikkelingen in deze buurt. Koop je tickets hier.

Naast de buurtexpositie, audiotour en wandeling is er ook een buurtbiografie over de vernieuwing van de Staalmanpleinbuurt door Maurits de Hoog en Ivan Nio geschreven. Download hier de buurtbiografie.

Staalmanbeer
De blikvanger van het Staalmanplein is de 12 meter hoge Staalmanbeer van Florentijn Hofman. Voor de opening van het plein in 2011 ontwierpen Iwan Daniëls en Maarten Janssens een miniatuurmodel van de beer om hem zelf te kunnen namaken. Klik hier (.pdf) en maak zelf ook een Staalmanbeer.

Wat is SuperWest?
In de manifestatie SuperWest staat de omvangrijke stedelijke vernieuwing centraal die gedurende de afgelopen twintig jaar heeft plaatsgevonden in de Westelijke Tuinsteden van Amsterdam: Amsterdam Nieuw-West en de Kolenkitbuurt in West. Sinds het jaar 2000 zijn in het gebied maar liefst 25.312 woningen nieuw gebouwd, gerenoveerd of tot woning getransformeerd. Een enorme vernieuwingsoperatie. Met SuperWest wil het Van Eesteren Museum deze enorme operatie zichtbaar maken voor een zo breed mogelijk publiek. Wat heeft zich de afgelopen twintig jaar voltrokken in de Westelijke Tuinsteden? En wat kunnen wij ervan leren voor de komende twintig jaar, nu een Masterplan Nieuw-West in de maak is?

Naast tentoonstellingen en een uitvoerige publicatie, omvat SuperWest een uitgebreid randprogramma met lezingen, wandelingen, fietstochten en andere activiteiten in de buurten waar deze vernieuwing plaatsvindt.

Te zien tot en met 18 december 2022 in het Van Eesteren Museum.

Vindt hier alle informatie over SuperWest.

 


Foto credits: Dalal El Ouariachi

Credits: Dalal El Ouariachi

Credits: Dalal El Ouariachi

 

 

Uitgelicht