SuperWest Wandeling: Staalmanpleinbuurt

In het kader van SuperWest gaan we wandelen door de Staalmanpleinbuurt. Een buurt waarin de afgelopen 20 jaar flink is getransformeerd, gerenoveerd en gebouwd. Vanaf donderdag 15 september 2022 staat deze buurt een aantal weken in de spotlight. Naast deze SuperWest Wandeling is in de Staalmanpleinbuurt een gratis buurtexpositie met bijbehorende audiotour te zien en wordt de buurt toegevoegd aan de groeiende tentoonstelling in het Van Eesteren Museum.

Voor deze SuperWest Wandeling starten we onder het Derkinderenviaduct bij de Delflandlaan naast Westbeat bij kunstwerk Origin. Daarna wandelen we naar Westbeat, winnaar van de architectuurprijs de Gouden AAP 2021 richting het Staalmanpleinbuurt. Een deel van het plein werd in 2020 als gemeentelijk monument aangewezen. Daardoor moesten bij de herinrichting de kiosken, de groep bomen (platanen) en de manier waarop de gebouwen rondom het plein zijn geplaatst, behouden blijven. Tijdens de wandeling lopen we langs het vernieuwde plein en kijken we naar de gerenoveerde kiosken. Ook wandelen we langs de -’klus’portiekflat aan de U.J. Klarenstraat, winnaar van de Gouden AAP 2015, die door bewoners zelf werd opgeknapt. Ga mee op pad en ontdek de Staalmanpleinbuurt.

Tip: Het is handig om met het openbaar vervoer te komen. De start en eindlocatie liggen niet bij elkaar in de buurt!

Data: 17 september, 24 september, 1 oktober en 8 oktober 2022
Vertrektijd: 13.30 uur
Duur: circa 1,5 uur
Startlocatie: Delflandlaan 1062, 1068 EB  Amsterdam, onder het Derkinderenviaduct bij het kunstwerk Origin.
Eindlocatie: Staalmanplein, 1066 AG Amsterdam

Kosten: € 12,50 (vol tarief) | € 8,50 (kortingstarief) | gratis (kinderen t/m 12 jaar)
Kortingstarief: CJP, studentenkaart, Museumkaart, ICOM, Stadspas Amsterdam, Dagkaart Van Eesteren Paviljoen en Jaarkaart Van Eesteren Paviljoen.
Let op: de wandeling gaat in principe onder alle weersomstandigheden door. Zorg ervoor dat u zich voldoende voorbereid op de weersomstandigheden van die dag.
Toegankelijkheid: de wandeling bevindt zich in de openbare ruimte in Amsterdam en is toegankelijk voor mensen met een beperking voor zover de verantwoordelijke overheden deze toegankelijkheid hebben gerealiseerd. Lees meer over de toegankelijkheid van het buitenmuseum op de pagina Toegankelijkheid.
Voertaal: Nederlands
Tickets: tickets voor deze activiteit kunnen alleen vooraf worden gereserveerd via onze website. Ze zijn niet te koop aan de balie van het museum. Dit geldt ook voor kinderen t/m 12 jaar en deelnemers die gebruikmaken van een kortingspas of -kaart.

Tip: Bekijk ook de tentoonstelling SuperWest in het Van Eesteren Museum. Uw ticket voor deze wandeling is inclusief entree tot het Van Eesteren Paviljoen op dezelfde dag als de wandeling.

Koop tickets voor de wandeling

 

Staalmanpleinbuurt
Lees hier meer over de Staalmanpleinbuurt en het werk van kunstenaar Frederike Top over deze buurt dat te zien is in de tentoonstelling SuperWest.

Staalmanbeer
De blikvanger van het Staalmanplein is de 12 meter hoge Staalmanbeer van Florentijn Hofman. Voor de opening van het plein in 2011 ontwierpen Iwan Daniëls en Maarten Janssens een miniatuurmodel van de beer om hem zelf te kunnen namaken. Klik hier (.pdf) en maak zelf ook een Staalmanbeer.

 


Uitgelicht