Online: Tentoonstelling We built this city on Rock and Roll

Tentoonstelling We built this city on Rock and Roll - Foto Luuk KramerTentoonstelling We built this city on Rock and Roll - Foto Luuk KramerTentoonstelling We built this city on Rock and Roll - Foto: Gijsbert HanekrootTentoonstelling We built this city on Rock and Roll - Foto Luuk KramerTentoonstelling We built this city on Rock and Roll - Foto Luuk KramerTentoonstelling We built this city on Rock and Roll - Foto Luuk KramerTentoonstelling We built this city on Rock and Roll

Bekijk hier het filmpje over de opening van de tentoonstelling.


Bekijk hier de online tour door de tentoonstelling.

Herbeleef de tentoonstelling We built this city on Rock and Roll online!
– Bekijk in de linkerkolom van deze pagina het filmpje over de opening van deze tentoonstelling.
– Bekijk in de linkerkolom van deze pagina de online tour door de tentoonstelling.
– Luister verderop op deze pagina naar schrijfster Ingrid Hoogervorst over haar favoriete band The Outsiders.
– Deel verderop op deze pagina uw persoonlijke verhaal over rock-’n-roll, jeugdcultuur of u favoriete popicoon.
– Of lees hier alle informatie over de tentoonstelling.

 

Tentoonstelling We built this city on Rock and Roll
15 oktober 2020 t/m 14 november 2021

Over de opkomst van jeugdcultuur en rockhelden in de jaren 50, 60 en 70.
Nozems, pleiners en dijkers en veel muziekfoto’s van Gijsbert Hanekroot

De tentoonstelling We built this city on Rock and Roll vertelt over de opkomst van jeugdcultuur in de jaren 50, 60 en 70 en de centrale rol die muziek daarin speelt met rockhelden en popiconen. Met in het stralende middelpunt een overzichtstentoonstelling met werk van muziekfotograaf Gijsbert Hanekroot. De tentoonstelling toont foto’s die hij van (inter)nationale pophelden uit die jaren maakte. Naast Hanekroots foto’s toon de tentoonstelling platenhoezen, jeugdtijdschriften, brommers en persoonlijke verhalen over jeugdcultuur. Voor alle nozems, pleiners en dijkers van toen én nu.

Jeugdcultuur
De nieuwe wijken en steden die in Nederland tussen 1945 en 1965 verrijzen, worden bevolkt en ‘gebouwd’ door een nieuwe generatie jongeren. Jongeren die vol optimisme de vruchten plukken van de wederopbouw en zich willen afzetten tegen hun ouders en oude waarden en cultuur. Ze hebben behoefte aan meer vrijheid en gaan op zoek naar een eigen identiteit. Voor het eerst hebben grote groepen jongeren uit de arbeidersklasse eigen geld. Ze kopen kleding, accessoires en singeltjes om er net zo uit te zien als hun popidolen. Jeugdcultuur is geboren!

Jeugdverhalen
In de tentoonstelling worden verhalen verzameld en gedeeld van de jeugd van toen, maar ook de jeugd van nu. Zo vertelt brommerliefhebber en wandelgids bij het Van Eesteren Museum Ronald Aker over zijn liefde voor brommers en speelt rock ‘n roller Allard Jolles het nummer Urban Groove. Indorockers Leo de Groot, Ron Dumas en Raymond Berghahn worden door Riboet Verhalenkunst geïnterviewd over hun jeugd, Nieuw-West en Indorock. Ook hoor je schrijfster Ingrid Hoogervorst over haar favoriete band The Outsiders.
Luister hier naar Ingrid Hoogervorst over The Outsiders.
Benieuwd naar de andere verhalen? Beluister ze in de tentoonstelling.

Heeft u ook een persoonlijk verhaal over rock-’n-roll, jeugdcultuur of u favoriete popicoon? Wij horen het graag! Deel uw verhaal hier.

Foto’s van rockhelden
De opkomende jeugdcultuur is sterk verweven met muziek. En de bekendheid en status van rockhelden en popiconen wordt daarbij extra versterkt door foto’s die destijds in steeds meer (nieuwe) muziekbladen, jeugdtijdschriften en speciale jeugdpagina’s van dagbladen te zien zijn. Fotograaf Gijsbert Hanekroot (1945) maakt deze ontwikkeling mee. Hij is erbij en legt de nieuwe popsterren vast met zijn fotocamera; in de studio, op het podium of lopend op straat. Zijn foto’s van rockhelden en popiconen als Mick Jagger, Lou Reed, Frank Zappa en David Bowie en verschijnen op platenhoezen en tijdschriftcovers, en in jeugdbladen en muziektijdschriften als OOR. De foto’s van Gijsbert Hanekroot spelen dan ook een centrale rol in deze tentoonstelling. Zijn loopbaan als fotograaf in de muziekindustrie begint in 1969 toen zijn foto van Wally Tax, van de band The Outsiders, wordt gepubliceerd in het blad Hitweek (later Aloha). Sindsdien fotografeert hij vele (inter)nationale pophelden en legt hij de nieuwe muziekscene vast.

Stairway to Heaven
Naast Hanekroots foto’s toont de tentoonstelling ook platenhoezen, jeugdtijdschriften en andere objecten die de opkomende jeugdcultuur uit die tijd illustreren. Om al deze foto’s en objecten te kunnen tonen, is in het Van Eesteren Paviljoen een tijdelijke extra verdieping gebouwd. Het ontwerp is van studio Archetypisch en refereert aan de bouw van poppodia en roept een rauwe sfeer op van festivals, concerten en clubs. Deze bijzondere vormgeving van de tentoonstelling is gerealiseerd dankzij de ondersteuning van fondsen, sponsoren en particuliere donateurs via Voordekunst in het voorjaar van 2020.

Randprogramma
Bij de tentoonstelling is een uitgebreid randprogramma gemaakt met muziek, optredens, lezingen door onder andere Gijsbert Hanekroot, activiteiten voor jongeren, workshops en verhalenavonden. In verband met het coronavirus is dit randprogramma opgeschort naar 2021. Zodra meer informatie over het randprogramma bekend is, wordt die gepubliceerd op deze website.

Gijsbert Hanekroot
Gijsbert Hanekroot is nog steeds actief als fotograaf. Binnen het randprogramma bij deze tentoonstelling gaat hij aanstormende muziektalenten van nu, uit Amsterdam en Amsterdam Nieuw-West, fotograferen. Deze foto’s en verhalen worden later aan de tentoonstelling toegevoegd. Ook zal hij een lezing geven over zijn werk en levensloop.

Informatie tentoonstelling We built this city on Rock & Roll
Data: 15 oktober 2020 t/m 14 november 2021
Tijden: elke donderdag t/m zondag, 12.00-17.00 uur
Locatie: Van Eesteren Museum, Noordzijde 31, 1064 GV  Amsterdam
Kosten: € 4,00 | gratis (kortingstarief & kinderen t/m 12 jaar)
Tickets: tickets voor deze tentoonstelling kunnen alleen vooraf worden gereserveerd via deze website. Ze zijn niet te koop aan de balie van het museum.
Kortingstarief: Het kortingstarief geldt voor houders van een geldige CJP, studentenkaart (mbo, hbo, universiteit), Museumkaart, Stadspas Amsterdam, Dagkaart Van Eesteren Paviljoen en Jaarkaart Van Eesteren Paviljoen. Zij moeten de kaart of (kortings)pas meenemen naar het museum om hem samen met het ticket bij de kaartcontrole aan de balie te laten controleren en/of scannen.

Een ticket voor het Van Eesteren Paviljoen is tevens uw ticket voor deze tentoonstelling.

Koop hier tickets voor het paviljoen

 

 

 

Uitgelicht