Uitzending documentaire Terug naar de Akbarstraat op 22 en 23 januari

De documentaire is een tweeluik van Gülsah Dogan waarin Felix Rottenberg bijna 20 jaar later terugkeert naar de Akbarstraat. In 2002 maakte hij er een documentaireserie waarin hij een schets maakte van een vergeten zwarte wijk met een falend bestuur en vol onderlinge spanningen tussen bevolkingsgroepen.

De wijk die ooit te boek stond als ‘de slechtste wijk van Nederland’ (Vogelaarwijk nummer 1) is nu door de grootschalige stedelijke vernieuwing die er het afgelopen decennium heeft plaatsgevonden, grotendeels onherkenbaar geworden vergeleken met bijna 20 jaar geleden.

Veel sociale huurwoningen werden gesloopt en vervangen door koop- en luxere huurwoningen. Wat deed dit met het buurtgevoel, de bevolkingssamenstelling en de onderlinge spanningen? Hoe gaat het nu met de kinderen die in 2002 werden gefilmd? En klopt – met de kennis van nu – het beeld dat Rottenberg destijds schetste van de problemen in de wijk?

De documentaire Terug naar de Akbarstraat wordt op woensdag 22 en donderdag 23 januari 2020 om 22.15 uur bij de NPO uitgezonden.

Terug naar de Akbarstraat is een coproductie van De Familie Film & TV en NTR. Tot stand gekomen met steun van CoBO, Fonds 21, Gemeente Amsterdam en de Van Eesteren-Fluck & Van Lohuizen Stichting. De impact is mede mogelijk gemaakt door VSBfonds, Stichting DOEN, Impact Makers en IZI Solutions.
Regie: Gülsah Dogan
Presentatie: Felix Rottenberg
Producenten: Monique Busman, Michiel van Erp


Uitgelicht

Tentoonstelling We built this city on Rock and Roll - Foto Luuk KramerVerkoop Tussen Kunst & Vintage. Vrijwilliger Jennifer toont telefoon. Foto: Anna Ietswaart.


van Eesteren Museum