Van Eesteren Gesprek #68 – Architect of Actietect?

Beschouwingen op het snijvlak van architectuur en gedrag(swetenschappen)

Architect Aldo van Eyck (1918 – 1999) staat met name bekend om de vele speeltuinen die hij ontworpen heeft, in Amsterdam al zo’n 700. Hij experimenteerde met de positionering van losse speeltoestellen in de openbare ruimte die jonge gebruikers uitnodigen tot spel en interactie. In 1960 kreeg hij de opdracht voor de bouw van het Burgerweeshuis. Hij paste zijn kennis van ontwerp dat uitnodigt tot spel en interactie voor kinderen ook hier veelvuldig toe. Daarbij stelde hij de mens en diens beleving van de ruimte centraal.

In het werk van Van Eyck is het nu gangbare begrip ‘affordances’ goed te herkennen. Een begrip dat in het midden van de vorige eeuw door ecologisch psycholoog James Gibson werd geïntroduceerd en doelde op dat wat de omgeving (zoals speeltuinen, meubelen of gebouwen) verschaft aan mogelijkheden voor dieren of mensen. Tijdens dit Van Eesteren Gesprek zullen bewegingswetenschapper Peter Beek en architect Marlies Rohmer dit concept toelichten aan de hand het werk van Van Eyck. Vervolgens verzorgen zij een rondleiding door het Burgerweeshuis om gezamenlijk de werkingskracht van de door Van Eyck beoogde interacties te onderzoeken.

Datum: dinsdag 26 februari

Aanvang voorgesprek: 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)

Aanvang Van Eesteren Gesprek: 20.00 uur

Eindtijd: 22.00 uur

Locatie: Burgerweeshuis: IJsbaanpad 1, Amsterdam.

Toegang: Gratis met ticket

Reserveer tickets

 

CV’s

Peter Beek
Prof.dr. Peter Beek is hoogleraar Coördinatiedynamica aan de Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit te Amsterdam. Hij promoveerde op basis van een onderzoek naar de jongleerbeweging en verdiepte zich sindsdien in motorische leerprocessen, oftewel de wijze waarop mensen leren te bewegen en de rol van de omgeving en de waarneming daarbij. Al in 1992 publiceerde hij over ‘affordances’ en architectuur met het Burgerweeshuis als voorbeeld.

Marlies Rohmer
Marlies Rohmer MSc studeerde Architectuur en Stedenbouw aan de TU Delft. In 1986 startte zij in Amsterdam haar bureau Architectenbureau Marlies Rohmer.  Het bureau werkt in binnen- en buitenland aan grote complexe binnenstedelijke projecten, scholenbouw, woningbouw, utiliteitsbouw (zoals een politiebureau, moskeeverzamelgebouw, zwembad en kantoren) tot woonzorgcomplexen en interieurprojecten.
In de publicatie Bouwen voor de NEXT GENERATION (NAi Uitgevers, 2007) laat Marlies Rohmer zien hoe haar architectenbureau de afgelopen tien jaar is omgegaan met bouwen voor jongeren op basis van onderzoek naar de hedendaagse jongerencultuur en haar maatschappelijke context.

Momenteel werkt Marlies Rohmer aan het onderzoek WHAT HAPPENED TO… Ze gaat terug naar een groot aantal van haar projecten uit de afgelopen 25 jaar en onderzoekt of haar gebouwen ‘werken’, en vooral ook wat er fout is gegaan. Daarbij zijn gesprekken met de huidige bewoners en gebruikers vaste onderdelen van de bezoeken. Het onderzoek biedt aanleiding voor reflectie op het vak.

Meintje Delisse
Meintje Delisse is in 2018 afgestudeerd als architect aan de Academie van Bouwkunst te Amsterdam met haar afstudeerproject Campus Cultura, een ontmoetingslandschap voor culturele rijkdommen. Een publiek dak waaronder zich een wereld van culinair, educatief, ondernemend en cultureel programma bevindt. Met Campus Cultura krijgen vluchteling-studenten een plek in de stad, zoals Aldo van Eyck met het burgerweeshuis weeskinderen een ‘gezin’ wilde bieden.

Door het toevoegen van nieuwe overdekte open ruimte worden twee Aldo’s (het burgerweeshuis en de Tripolis Torens) met elkaar verbonden tot één ‘stad’ wat voelt als één groot huis. Onder dit nieuwe dak bevindt zich een open weefsel met ruimtes voor publiek programma. In dit kolommenlandschap vindt de bewoner en bezoeker o.a. een verzonken theater, een audiotorium, een atelier, een dansvloer, een podium.

NB
Op 13 december 2018 won opdrachtgever Burgerweeshuis VOF de Geurt Brinkgreve Bokaal 2018 voor de renovatie van het Burgerweeshuis (door Wessel de Jonge Architecten).

Lees hier meer over deze bokaal.

Uitgelicht