Leer Buitenveldert kennen in Nieuw-West

Opening Expositie 'Ontmoet Van Eesteren in Buitenveldert' Foto © Stadsarchief Amsterdam Eric DixVogelvlucht AUP Buitenveldert gezien naar het Zuidwesten. Op de voorgrond een deel van Plan Zuid van Berlage. Er achter de toekomstige Tuinstad Buitenveldert. Links de Amstel; 1935. Kaart: Dienst der Publieke Werken.Door Aldo van Eyck ontworpen speelplaats in Buitenveldert.Cannenburg in Buitenveldert. Garagewoningen. Foto: Victorien Koningsberger.

De expositie ‘Ontmoet Van Eesteren in Buitenveldert’ is na de Kunstkapel aan de Zuidas in het Van Eesteren Museum te zien van 6 februari t/m 25 april 2015. Ontdek de overeenkomsten en de verschillen tussen de Amsterdamse wijken die Van Eesteren heeft nagelaten.

Het Van Eesteren Museum sloeg in het najaar van 2014 zijn vleugels uit naar Buitenveldert. In juni ging een divers programma van start. Een onderdeel van dit succesvolle programma was de expositie ‘Ontmoet Van Eesteren in Buitenveldert’ in oktober in de Kunstkapel aan de Zuidas. Vanwege de grote belangstelling die er was voor ons Buitenvelderts programma delen we ook in Nieuw-West graag de opgedane kennis en verzamelde beelden van deze laatste tuinstadwijk van het Algemeen Uitbreidingsplan voor Amsterdam (AUP). Ontdek nu in het Van Eesteren Museum de overeenkomsten en de verschillen tussen de Amsterdamse wijken die Van Eesteren heeft nagelaten.

Net als het naoorlogse Nieuw-West is Buitenveldert onderdeel van het AUP. Dit plan uit 1935 heeft in de loop der jaren aandacht gegenereerd. Waar tot dusver vooral de Westelijke Tuinsteden in de belangstelling stonden, staat dit keer de Zuidelijke Tuinstad van het AUP in de schijnwerpers.

Buitenveldert is in de jaren zestig gebouwd en wordt wel het chique zusje van de Westelijke Tuinsteden genoemd. Stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren, vanaf 1928 hoofdontwerper van de Afdeling Stadsontwikkeling in Amsterdam en de ontwerper van het AUP, was over de realisatie van het groen en ruim opgezette Buitenveldert bijzonder tevreden. Hij woonde er zelf vanaf eind jaren zestig tot zijn dood. “Als je werkelijk wilt weten hoe ik het AUP bedoeld heb, dan moet je in Buitenveldert gaan kijken”, is één van zijn gevleugelde uitspraken.

Buitenveldert is bijzonder: het is samen met Nieuw-West één van de groenste delen van de stad en heeft eenzelfde ruimtelijke opzet. Toch is het karakter van Buitenveldert anders en eigen. Ontmoet Van Eesteren in Buitenveldert vertelt over de stedenbouwkundig ontwerper Cornelis van Eesteren, zijn baanbrekende visie op het uitbreiden van Amsterdam en in het bijzonder over zijn ontwerp voor en de realisatie van Buitenveldert.

Zie voor de openingstijden hier.

Ontmoet Van Eesteren in Buitenveldert is mogelijk gemaakt door stadsdeel Amsterdam Zuid. Het Van Eesteren Museum werkte in Buitenveldert samen met de Openbare Bibliotheek Buitenveldert, het Wijkopbouwcentrum Buitenveldert, Dienst Zuidas en de Vrije Universiteit.

Uitgelicht