Recreër met valk “Van Eesteren” of de kano

Valk Van Eesteren
Wethouder Eric van der Burg en stadsdeel bestuurder Ronald Maurer heropenden 22 mei 2015 het Watersportcentrum Sloterplas middels de doop van een polyvalk, de “Van Eesteren”. Sinds 1 april dit jaar is de exploitatie van het centrum overgenomen door Topsail. In het bijzijn van een diversiteit aan watersportrelaties, belangstellenden en betrokkenen is de nieuwe start feestelijk ingeluid. “Van Eesteren” kan je daar huren en mee de ‘Mokumse binnenzee’ bezeilen!

Vaargebied met veel variaties
Met de Sloterplas als klotsend hart heeft Amsterdam Nieuw-West een heel divers en fijnmazig waternetwerk. Vele afwisselende routes zijn mogelijk. Over de historische waterranden of langs recente toevoegingen. Door stedelijk, park- of landelijk gebied. Over weidse meren, of varend door de beslotenheid van de Amsterdamse Biesbosch op weg naar waterspeelplaats De Natureluur. Je peddelt vanuit middeleeuws veenweidegebied zo het proefontwerp voor de Noord-Oostpolder in bij de Tuinen van West-kanoroute. Of vaar met je bootje van de Sloterplas, via de Erasmusgracht door Oud-West naar de Amsterdamse grachtengordel. De keuze is reuze. En dat is niet toevallig. Het beroemde Algemeen Uitbreidingsplan (AUP) uit 1935, mede tot stand gekomen door Cornelis van Eesteren, was de basis voor de huidige Westelijke Tuinsteden. En daarin lezen we het volgende:

Watersport AUP

Kanoparadijs
Nieuw-West kan met recht een kanoparadijs genoemd worden. Sinds dit voorjaar kan je gemakkelijk je kano-route uitstippelen met de nieuwe kanokaart, op papier gratis mee te nemen in ondermeer het Van Eesteren Museum of op www.nicenieuwwest.nl/kanoparadijs als PDF. De kaart is tot stand gekomen door de Vrienden van de Sloterplas, Nice Nieuw-West, Kanovereniging Sloterplas en Watersportcentrum Sloterplas.

Met de ANWB Waterkaart Amsterdam (2015) heb je een compleet overzicht van het Amsterdamse waternetwerk.

Stoepkrijten om de waterroutes in de wijk te markeren
Momenteel is in het Van Eesteren Museum de in tentoonstelling Licht, Lucht & Ruimte ontmoet Generatie Y te zien. De tentoonstelling laat visies van studenten van de Academie van Bouwkunst zien op verschillende openbare ruimtes en de vernieuwing van het woningbestand in Amsterdam Nieuw-West. Naar aanleiding van het plan New Waterways van student Lisa Ohls, zal er zaterdag 13 juni een start gemaakt worden met haar voorstel om in Nieuw-West waterroutes in de wijk te markeren. Meer informatie over deze bijeenkomst hier.

Uitgelicht