Nu te zien: Tentoonstelling Gispen – WHAT’s in a NAME

Tentoonstelling Gispen – WHAT’s in a NAME
8 juli t/m 19 september 2021

Alle ontwerpen van Gispens hand kregen een nummer in plaats van een naam. Toch kregen verschillende ontwerpen een bijnaam. Grappige, serieuze en soms willekeurige bijnamen; soms heel logisch, maar soms ook helemaal niet. In de tentoonstelling Gispen – WHAT’s in a NAME is de ontwikkeling van die naamgeving van 1916 tot heden te zien aan de hand van Gispenmeubelen en -lampen met bekende bijnamen.

De tentoonstelling Gispen – WHAT’s in a NAME gaat over ontwerpen van meubelfabrikant Gispen die in de jaren 20 van de vorige eeuw begon met het maken van functioneel meubilair en lampen. Elk ontwerp kreeg een eigen productnummer, maar de uitzonderlijke ontwerpen kregen vaak ook een bijzondere bijnaam, zoals de Spinnekoplamp, de Morrisstoel en de Mug. De tentoonstelling toont originele collectiestukken afkomstig uit het depot van Stichting Gispen Collectie en het depot van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Stukken met zo’n sterk ontwerp en tijdloze kwaliteit dat vele ervan nog steeds in omloop zijn.

Gispen: het begin van functioneel design
Meubelfabriek Gispen werd in 1916 opgericht door Willem Hendrik Gispen (* 1890 – † 1981). W.H. Gispen was een Nederlandse industrieel ontwerper en ondernemer. Hij begon zijn carrière als leraar Frans in Engeland waar hij in contact kwam met de arts-and-craftsbeweging. In 1913 meldde hij zich aan bij de Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen in Rotterdam waar hij Bouwkunde studeerde. Na zijn studie aan de academie werd W.H. Gispen ontwerper bij een Rotterdamse fabriek voor siersmeedwerken, ook wel een kunstsmederij genoemd. In 1916 nam hij als jonge ondernemer de fabriek over en hernoemt hij hem tot Kunstsmederij W.H. Gispen & Co.

Tien jaar later, in 1926, bracht Gispen zijn eerste producten op de markt: lampen. Gispen had veel architecten en ontwerpers in zijn vriendenkring met wie hij nadacht over zijn ontwerpen. Gispen en zijn vrienden wilden graag licht en transparantie brengen in een tijd waar dit niet geheel vanzelfsprekend was. Licht, lucht en ruimte dus. Het uitgangspunt dat je ook duidelijk terugziet in de plannen van leeftijdsgenoot Cornelis van Eesteren, die studeerde voor architect aan dezelfde academie in Rotterdam als Gispen.

Geen naam, maar een nummer
Deze tentoonstelling, waarin de (bij)naam van ontwerpen de leidraad is, is een breuk met de manier waarop Gispenproducten tot in het recente verleden werden gepresenteerd. In het verleden was het gebruikelijk om producten van Gispen descriptief naar soort chronologisch op nummer te presenteren. Die vorm van presentatie doet volgens de Stichting Gispen Collectie echter geen recht aan wijdere sociaal-, kunsthistorische en typologische beschouwingen en aan analyse van het oeuvre van Gispen. Voor de tentoonstelling GispeN.U uit 2018 ging de Stichting Gispen Collectie voor het eerst uit van concepten. Transparant, voor iedereen, tijdloos, maatwerk en duurzaam vormden de parameters voor de analyse van 100 jaar Gispen in die tentoonstelling. De expositie Gispen – WHAT’s in a NAME zet een volgende stap op de ingeslagen weg van analyse en presentatie.

(Let op: vanwege deze tentoonstelling over Gispen is onze vaste tentoonstelling over Cornelis van Eesteren en de Westelijke Tuinsteden van 8 juli t/m 29 september 2021 tijdelijk niet te bezichtigen. Lees hierover meer informatie.)

Data: 8 juli 2021 t/m 19 september 2021
Tijden: elke donderdag t/m zondag, 12.00-17.00 uur
Locatie: Van Eesteren Museum (Van Eesteren Paviljoen), Noordzijde 31, 1064 GV  Amsterdam
Kosten: € 4,00 (vol tarief) | gratis (kortingstarief & kinderen t/m 12 jaar)
Tickets: tickets voor deze tentoonstelling kunnen alleen vooraf worden gereserveerd via onze website. Dit geldt ook voor bezoekers die gratis entree tot het Van Eesteren Paviljoen hebben. Tickets zijn niet te koop aan de balie van het museum.

Koop hier tickets voor het paviljoen

Met dank aan
Deze tentoonstelling is een initiatief van de Stichting Gispen Collectie, in samenwerking met de firma Gispen. Met dank aan Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Elisabeth Weeshuis Museum, Gemeente Hilversum en Het Nieuwe Instituut.

Fauteuil No.403, Gispen

Tentoonstelling We built this city on Rock and Roll - Foto Luuk KramerVerkoop Tussen Kunst & Vintage. Vrijwilliger Jennifer toont telefoon. Foto: Anna Ietswaart.