Nieuw! Zelfstandig bezoek aan de museumwoning

Het Van Eesteren Museum biedt iets nieuws: het zelfstandig bezoek aan de Van Eesteren Museumwoning. Terwijl je luistert naar een audiotour met bijzondere verhalen over de objecten en het interieur, verken je de jaren 50 museumwoning. Zelfstandig en in eigen tempo ontdek je zo de gebruiksvoorwerpen, meubelen en inrichting uit die tijd en de visionaire ideeën van Stichting Goed Wonen die erachter zitten.

Het zelfstandig bezoek aan de Van Eesteren Museumwoning is een nieuwe manier om de museumwoning in de Amsterdamse wijk Slotermeer te bezoeken. Het is aanvullend op het bezoek onder begeleiding van een gids; dat blijft bestaan. Het museum heeft dit nieuwe bezoek ontwikkeld om bezoekers ook de kans te geven zelfstandig de woning te ontdekken en deze, al luisterend naar de audiotour, in eigen tempo te kunnen ervaren. In die audiotour leer je meer over de inzet van modernistische ontwerpprincipes voor de bouw van deze wijk, over de visie op wonen door Stichting Goed Wonen en over de verhalen achter verschillende objecten uit de collectie – van alledaagse gebruiksvoorwerpen tot designklassiekers.

De audiotour is gemaakt in samenwerking met het team van woninggidsen van het museum en de audiofragmenten worden afgewisseld met persoonlijke ervaringen en herinneringen van de gidsen zelf. De audiotour is te beluisteren met behulp van de eigen smartphone, iPad of ander mobiel apparaat. Daarmee scan je de QR-codes die verspreid over de woning zijn opgehangen en luister je naar de verhalen die bij de objecten horen.

Stichting Goed Wonen: visionaire woonideeën
De audiotour bevat informatie over de visionaire ideeën van Stichting Goed Wonen. Deze stichting ontstond in de jaren 50 uit idealistische architecten, ontwerpers en (meubel)fabrikanten. Zij hadden ideeën over hoe men in de wederopbouwperiode na de Tweede Wereldoorlog zou moeten wonen en gingen uit van de gedachte dat het maatschappelijk ideaal van een nieuwe samenleving te bereiken viel door middel van goede architectuur en goed ontwerp. De bloemetjesgordijnen en de tapijten op tafel gingen de deur uit. Licht, lucht en ruimte kwamen ervoor in de plaats. Bekende producenten uit die tijd, zoals Bruynzeel, Auping, Gispen, ‘T Spectrum, De Ploeg, Fris Edam en Gero, kregen het zogeheten Goed Wonenkeurmerk en veel van hun ontwerpen zijn in de museumwoning te bewonderen.

Bezoek de museumwoning
Het zelfstandig bezoek aan de museumwoning met audiotour duurt 1,5 uur en is mogelijk elke vrijdag en zaterdag om 12.30 uur.
Startpunt: het Van Eesteren Paviljoen, Noordzijde 31, in Amsterdam.
Tickets: € 12,50 (vol tarief) | € 8,50 (kortingstarief) | gratis (kinderen t/m 12 jaar).

Voor het volgen van de audiotour hebben bezoekers hun eigen smartphone (met QR-scanner) en een hoofdtelefoon nodig.

Het zelfstandig bezoek aan de museumwoning is te boeken met ingang van de heropening van het museum op 10 juni 2021.

Naast dit zelfstandig bezoek is de museumwoning ook te bezoeken onder begeleiding van een gids, elke donderdag t/m zondag om 14.30 uur.

Klik hier voor meer informatie en tickets.

 

De audiotour is mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds.


Van Eesteren Museumwoning - zelfstandig bezoek met audiotourVan Eesteren Museumwoning, keukenVan Eesteren Museumwoning, detail - wandrek Pilastro. Foto: Jurre OngeringVan Eesteren Museumwoning - zelfstandig bezoek met audiotourVan Eesteren Museumwoning, detail - bank 't Spectrum. Foto: Jurre OngeringVan Eesteren Museumwoning, detail - servies Fris Edam. Foto: Jurre OngeringLampje in de Van Eesteren MuseumwoningVan Eesteren Museumwoning, audiotour cover

Uitgelicht

Tentoonstelling We built this city on Rock and Roll - Foto Luuk KramerVerkoop Tussen Kunst & Vintage. Vrijwilliger Jennifer toont telefoon. Foto: Anna Ietswaart.


van Eesteren Museum