Van Eesteren Museumwoning

Fotografen: Jordi Huisman & Joske Simmelink, 2023

Op slechts 10 minuten wandelen van het museum, midden in de Westelijke Tuinstad Slotermeer, staat de Van Eesteren Museumwoning. De museumwoning stamt uit 1952 en is in originele staat teruggebracht en ingericht met bijzondere objecten en designklassiekers uit die tijd. In de woning kun je de modernistische principes van de Stichting Goed Wonen en de sfeer van de jaren 50 (her)beleven.

De inventaris – van Tomado-boekenrekken tot aan kleurrijke serviezen – werd geschonken door buurtbewoners en betrokkenen en vormt nu de collectie van het museum.

Goed wonen

“Smaak is een kwestie van opvoeding”, was de gedachte achter de oprichting van de Stichting Goed Wonen in 1946. Met modelwoningen en in een tijdschrift promoot de stichting het moderne interieur. Met lichte meubels in een strakke indeling zouden de bewoners thuis het maximale uit hun woning en daarmee uit zichzelf kunnen halen. De modernistische principes van Stichting Goed Wonen staan centraal in de woning: multifunctionele en strakke meubelen, nieuwe hygiënische materialen, en een voor die tijd ultramoderne Bruynzeelkeuken. 


De stijl die de stichting bepleit is verwant aan het Nieuwe Bouwen, een stroming uit het begin van de twintigste eeuw. Ook die architecten streven lichte interieurs na zonder niet-functionele decoratie. Net als het Nieuwe Bouwen zijn de oprichters van Goed Wonen idealistisch; beter wonen draagt bij aan een betere samenleving.

Modelwoningen
In verschillende tuinsteden richt de stichting modelwoningen in waar bezoekers kunnen zien hoe een ‘goed’ ingerichte woning eruitziet. ‘Fout’ waren zware, donkere meubels. ‘Goed’ waren lichte en functionele meubels van ontwerpers als Willem Gispen, Kho Liang le, Johan Niegeman en Mart Stam. De fabrikanten waren Artifort, Pastoe, De Ploeg en ’t Spectrum. De meubels waren onder andere te koop bij De Bijenkorf, Metz & Co en Bas van Pelt. De stichting bracht boeken en een maandblad uit waarin haar vernieuwende ideeën over wonen centraal stonden. In ‘De Verfdoos’, het gebouw aan de Lodewijk van Deysselstraat, bevond zich in 1956 een modelwoning van Goed Wonen.

Door de crisistijd is materiaal en ruimte schaars. Daarom worden er behalve in staal (Gispen) ook veel meubels uitgevoerd in rotan. Om ruimte te besparen hadden de meubels en gebruiksvoorwerpen van Goed Wonen vaak meerdere functies. Toch bleek voor de meeste mensen een huis inrichten met alleen Goed Wonen-meubels, financieel niet haalbaar. Er is uiteindelijk dus maar een kleine groep mensen die echt volgens de principes van Goed Wonen leefden.

Wil je Goed Wonen in het echt bekijken?

Bezoek dan de museumwoning van het Van Eesteren Museum. Hier zijn de principes van Goed Wonen terug te zien, zoals een uitschuifbare snijplank, een functionele kastindeling en pannen die ook als dekschaal konden dienen.

Meer weten?
Luister hier de VPRO reportage van Tjitske Mussche over Goed Wonen terug. Met Noud de Vreeze, die levendig vertelt over de vernieuwing van het wonen, en met Geertje Felix, die haar Goed Wonen-interieur niet meer veranderde sinds 1961.

Onderzoeksplek
Onderzoeksplek
Onderzoeksplek

De Museumwoning als onderzoeksplek

Elk jaar nodigt het museum twee ontwerpers, architecten en/of curatoren uit om de collectie van de museumwoning naar de hedendaagse praktijk te halen. Dit doen zij door een object naar keuze te analyseren en interpreteren en een vertaling te maken naar de hedendaagse praktijk.