Deze maand

Tuin #1 Dr. Jac. P. Thijssepark

Het Van Eesteren Museum besteedt het hele jaar 2025 aandacht aan planten, bloemen en bomen. In dat kader zetten we ook iedere maand een Nederlandse tuin in het zonnetje. Dat kan een historische, moderne of hedendaagse tuin zijn, maar altijd een tuin die het bezoeken waard is. Deze maand besteden we aandacht aan het Dr. Jac. P. Thijssepark in Amstelveen. 

Op het eind van de 19e eeuw ontstond In Engeland een tuin beweging waarin geëxperimenteerd werd met een wildere aanplant van inheemse plantensoorten. In Nederland werden deze experimenten overgenomen door diverse tuinontwerpers. Chris Broerse was directeur van de plantsoenendienst in Amstelveen en was gefascineerd door deze nieuwe Engelse parken. Toen hij in 1940 de opdracht kreeg om een park aan te maken op de grens van het Amsterdamse Bos en een te ontwikkelen villapark, besloot hij zo’n nieuw soort tuin te creëren. Dit was op de plek van de oude veenplas De Braak al lag, een ondergrond van pure veen, arm en zuur, waarin Broerse een aantal landschappen probeerde te creëren die zich thuis op het veen zouden voelen. Hij gebruikte hiervoor uitsluitend planten uit de Nederlandse flora. 

In 1940 werd gestart met de aanleg van het park, maar dit werd vanwege de oorlogssituatie in 1942 stilgelegd. In 1949-'50 werden het noordelijk en westelijk deel van het park voltooid. In 1953 werd het park omgedoopt in Dr. Jac. P. Thijssepark, als eerbetoon aan de Nederlandse schrijver, onderwijzer en natuurbeschermer, die vooral bekend werd door zijn vele bijdragen op het gebied van de natuureducatie, veldbiologie en natuurlijke historie. In 1972 kwam er een zuidelijke tak bij.

Centraal in het ontwerp van het park zijn de slingerende paden en een begroeiing van hoge bomen, dichte struiken naar open ruimten van afwisselende grootte. De dynamiek van de beplanting is groot. De kruiden en planten blijven niet vast op hun plek staan maar verspreiden zich door uitzaaien en uitlopen. In combinatie met de wandelpaden, vijvers en waterlopen is een op de natuur geïnspireerde beplanting ontstaan met een sterk, schilderachtig karakter. De kracht van het park zit vooral in de vormgeving met planten en de wisseling van kleuren met de seizoenen.

Het natuurlijk ogende park vergt zeer intensief onderhoud door gespecialiseerd personeel. Voortdurend moet worden afgewogen waar de natuur haar gang kan gaan en waar moet worden ingegrepen. Het park is sinds 2011 rijksmonument en er zijn verschillende speciale wandelroutes uitgezet die bezoekers van het park kunnen volgen. De routes zijn te vinden op https://thijssepark.nl/ontdek-het-park/